Cebula
(Allium cepa L.) rodzaj Allium, rodzina Liliaceae.
Cebulę uprawiano już w 3000 r. p.n.e w środkowej Azji. W Polsce znana jest od XIV w.
Cebula to roślina dwuletnia. Jej część jadalna składa się z piętki (skróconej łodygi) i pochew liściowych. Z dolnej części piętki wyrastają korzenie przybyszowe. Ponieważ system korzeniowy – jak u wszystkich cebulowych – jest słabo rozwinięty, warzywo to wymaga uprawy na dobrych glebach, z zastosowaniem starannej agrotechniki.
Pochwy liściowe (łuski), wyrastające z górnej części piętki, gromadzą zapasy pokarmowe. Okrywają je suche łuski, spełniające role ochronną. Blaszka liściowa cebuli nazywa się szczypiorem. W drugim roku wegetacji w postaci kulistego baldachimu formuje się kwiatostan.
Cebula posiada wiele witamin, zwłaszcza z grupy B oraz E i K. Występujące w niej związki siarki typu fitoncydów – wykazują działanie bakteriobójcze. Nadaje się do długotrwałego przechowywania, więc może być spożywana przez cały rok.
Odmiany mogą mieć kształt: silnie spłaszczony, kulisto-spłaszczony, kulisty i wydłużony. Łuski mogą mieć kolor biały, żółty, brązowy lub czerwony. Najpopularniejsze są odmiany słomkowo-żółte. Okres wegetacji trwa 4 - 6 miesięcy.
W Polsce uprawiane są następujące odmiany:
- Dako
- Rawska
- Zorza
- Fiesta
- Kristine
- Efekt
- Kutnowska
- Pino
- Spójnia
- Wolska
Żródło: fresh-market
Zobacz więcej: Cebula?preview=1