Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Czy cebula zyska na chronionym cebularzu?

2014-01-27 09:39
Cebularz z Lublina to pszenny, okrągły wypiek z pokrojoną w kostkę cebulą wymieszaną z makiem. Pierwsi wypiekali go Żydzi ze Starego Miasta. Z czasem receptura rozpowszechniła się wśród żydowskich mieszkańców innych okolic. Przejęli ją również piekarze nieżydowscy.

Wniosek o rejestrację cebularza przeszedł już przez ręce Komisji Europejskiej i teraz czeka na publikację w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Znak produktu regionalnego ma Lubelszczyznę, która dzięki temu powinna kojarzyć się z zagłębiem dobrej kuchni i produktów tradycyjnych. Poza tym przełoży się to na sprzedaż cebularzy np. wśród turystów.

- Za takim znakiem ma iść jakość. Aby klient miał pewność, że kupuje produkt według tradycyjnej receptury, a nie z dodatkiem różnego rodzaju sztucznych ulepszaczy - mówi Barbara Krzyszczak ze Stowarzyszenia Partnerstwa Producenta Cebularza Lubelskiego.

Zobacz więcej: Cebula

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE