Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Dobry sezon dla argentyńskiej cebuli

Koordynator programu certyfikacji ula Garcia Lorenzana stwierdziła, że opublikowane dane są obiecujące w dwóch obszarach – wielkości sprzedaży i jakości argentyńskiej cebuli.

Po pierwsze, w tym roku wcześnie wystartował eksport na rynek brazylijski. W roku 2012 eksport cebuli z Argentyny do Brazylii praktycznie się załamał. Oczekuje się, że dobry początek tegorocznego eksportu odwróci zeszłoroczny trend. Ogólnie eksport argentyńskiej cebuli do 28 lutego wyniósł 9 273 ton, dokładnie dwa razy tyle, co w tym samym okresie roku 2012. Wzrost sprzedaży zanotowano również na rynku krajowym. Do końca lutego sprzedano 43 tys. ton cebuli, o 7,7 proc. więcej niż w tym samym okresie poprzedniego roku.

Druga sprawa to jakość argentyńskiej cebuli, a konkretnie problemy z chorobami, jakie na dużą skalę atakowały ją w poprzednich latach. W tym sezonie jest o wiele lepiej. Jak do tej pory, w eksportowanej cebuli nie stwierdzono poważniejszych problemów jakościowych.

Argentyna jest znaczącym graczem na światowym rynku cebuli. Cebula argentyńska trafia także na rynek europejski, zwłaszcza w okresie, gdy w Europie kończą się zapasy cebuli ze starego sezonu, a podaż cebuli z sezonu nowego jest jeszcze ograniczona. Brak problemów z jakością i wysoka podaż oznacza, że argentyńska cebula będzie ostrzej konkurować o miejsce na europejskim rynki.

Zobacz więcej: Cebula

Słowa kluczowe: cebula, eksport, warzywa, Argentyna
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE