Z naszych danych korzystają instytuty, ministerstwa, sieci handlowe dołacz i Ty!

Kup teraz abonament!

Holandia – dużo się dzieje na rynku czerwonej cebuli

2012-12-14 08:38

Sytuacja na starcie sezonu była dla rynku czerwonej cebuli w Holandii bardzo dobra. Dobre były plony i dobra była jakość cebuli, szczególnie w porównaniu do poprzedniego sezonu. Jednak okazało się, że część zapasów czerwonej cebuli jest porażona chorobą powodującą gnicie szyjek tych warzyw, a także bakteriami z rodzaju Pseudomonas. W rezultacie duża część producentów jest zmuszona do jak najszybszej sprzedaży swojego towaru. Masę pracy mają w związku z tym obieralnie cebuli w Polsce, co nie jest korzystne dla obieralni holenderskich, gdyż cebula z Polski jest oferowana w bardzo niskich cenach.

Sytuacja jest niekorzystna, ponieważ towar z mniejszymi uszkodzeniami trafia na rynek i negatywnie wpływa na ceny cebuli dobrej jakości. Te większa podaż czerwonej cebuli płynąca od odbiorców i niepewna jej jakość pogarsza generalnie dobrą markę holenderskiego towaru i sprawia, że pojawia się presja na obniżenie jego cen.

Kiedy jednak większość tej słabej jakościowo cebuli zniknie z rynku, a musi się to stać dość szybko, ceny znów pójdą w górę. W tym sezonie wysiano o wiele mniej czerwonej cebuli, a do tej pory sporo jej już wyeksportowano. Zwłaszcza Afryka stała się poważnym importerem. Prognozy są takie, że w holenderskich magazynach jest daleko za mało dobrej jakościowo czerwonej cebuli, aby sprostać wysokiemu popytowi. Ten wysoki popyt jest bowiem bezdyskusyjny. Pytanie z jak wysokimi cenami może sobie poradzić rynek, tak aby nie zadusić popytu. Jeśli ceny będą zbyt wysokie, zwłaszcza w porównaniu do cebuli żółtej, to część potencjalnych kupców zrezygnuje.

Zobacz więcej: Cebula

Słowa kluczowe: cebula, eksport, Holandia, warzywa
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE