Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Holandia - niższy eksport warzyw i owoców

2013-08-19 15:45

Eksport świeżych warzyw i owoców z Holandii, za pierwsze półrocze 2013 zmniejszył się o 9 proc. w relacji rok do roku (bez cebuli i produkcji na przemysł). Przez pierwsze sześć miesięcy 2012 roku Holandia wyeksportowała 985 mln kg warzyw i owoców. W takim samym okresie roku 2013 było to 898 mln kg. Natomiast eksport w samym czerwcu 2013 roku był wyższy o 4 proc. od eksportu w czerwcu zeszłego roku.

Eksport do Niemiec spadł w omawianym okresie o 5 proc. z 379 mln kg do 362 mln kg.
Eksport do Wielkiej Brytanii zmniejszył się o 5 proc. z 135 mln kg do 129 mln kg.
Eksport do Rosji spadł o 35 proc. z 75 do 49 mln kg.
Eksport do Francji wzrósł o 11 proc. z 50 do 55 mln kg.
Eksport do Szwecji zmniejszył się o 22 proc. z 53 do 41 mln kg.
Eksport do Włoch wzrósł o 6 proc. z 29 do 30 mln kg.
Eksport do Polski spadł o 10 proc. z 38 do 34 mln kg.

Spadek eksportu ogółem wynika przede wszystkim z mniejszego popytu na holenderską paprykę, gruszki, jabłka, grzyby, sałatę lodową, pory i truskawki. Wzrósł natomiast eksport pomidorów, marchwi i cykorii.

Niemal rekordowy był natomiast eksport holenderskiej cebuli. W porównaniu do pierwszej połowy 2012 roku jego wzrost wyniósł 20 proc. Wzrost eksportu cebuli wynikał z większych zakupów wielu ważnych dla Holandii odbiorców: Wielkiej Brytanii (+19 proc.), Brazylii (+64 proc.), Rosji (+39 proc.) i Wybrzeża Kości Słoniowej (+100 proc.). Spadł natomiast eksport cebuli do Polski (-52 proc.) i Gwinei (-11 proc.)

Zobacz więcej: Cebula

Słowa kluczowe: owoce, warzywa, Holandia, eksport
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE