Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Przechowywanie cebuli

Kwestia właściwego przechowywania cebuli bardzo często pojawia się nawet u doświadczonych rolników, którzy już nauczyli się uprawiać wysokiej jakości produkty. Ważne jest, aby zrozumieć, że istnieją dwa główne rodzaje magazynowania - w kontenerach i luzem. Każdy z nich ma swoje zalety i wady. Tę opinię wyraził Paweł Bułgakow, zastępca dyrektora Терра-Юкрейн (Ukraina), specjalista ds. przechowywania produktów warzywnych, podczas internetowego seminarium internetowego „Przechowywanie cebuli: technologie i podejścia”, które odbyło się 10 września, informuje EastFruit.

Wydarzenie zostało zorganizowane przez Ukrainian Horticultural Business Development Project (UHBDP).

Przechowywanie cebuli w pojemnikach będzie początkowo droższe niż przechowywanie luzem.

Jak zauważył Paweł Bułgakow na początku wydarzenia, charakteryzując rodzaj przechowywania w kontenerach, na pierwszy rzut oka może się wydawać, że jest to dość proste.

„Istnieją jednak różne typy zbiorników w zależności od opcji projektowej, jedna to tak zwana ściana ciśnieniowa lub ssąca. Ponadto istnieją pojemniki kopertowe, których zasada działania opiera się na tzw. układzie komórkowym. Dlatego jeśli wybierzesz pojemnik typu ścianka ssąca, to pojemnik musi mieć pustą stronę. Jednocześnie należy wziąć pod uwagę dostępność specjalnych kontenerów i ładowarek, a jeśli ich nie ma, to trzeba zrozumieć, że to wszystko trzeba będzie kupić ”- powiedział zastępca dyrektora firmy Терра-Юкрейн, której jednym z działań jest przechowywanie warzyw.

Według Bułgakowa przechowywanie kontenerów a priori będzie droższe niż przechowywanie luzem. „Ale przechowywanie cebuli luzem również nie jest takie proste. Na przykład, aby położyć cebulę o wysokości nasypu około 3 metrów, potrzebny jest również specjalny sprzęt. Istnieje jednak wiele sztuczek życiowych od rolników, jak sobie bez niego radzić. Na przykład masę można układać za pomocą sieci. Oczywiście powoduje to pewną utratę objętości użytkowej, którą zajmuje siatka, ale jednocześnie nie ma potrzeby kupowania drogiego sprzętu”- zaznaczył Paweł Bułgakow.

Ponadto specjalista podkreślił, że jeśli w przypadku pojemnika cebulę można po prostu wyjąć z komory i przetransportować dalej na linię technologiczną, to oczywiście w przypadku luzu przetwarzanie jest możliwe tylko w pobliżu miejsca składowania.

„Oznacza to, że wybierając rodzaj magazynu, należy zacząć od zadań i możliwości, jakie ma rolnik. Na przykład, jeśli zadaniem jest jedynie wydłużenie okresu przydatności do spożycia produktów, wówczas masa w sieci będzie właściwym wyborem. Ale w tym przypadku koszt załadunku przewyższy koszt załadunku do kontenera za pomocą ładowarki ”- wyjaśnił Pavel Bulgakov.

Właściwa wentylacja ma kluczowe znaczenie dla pomyślnego przechowywania cebuli.

Jednym z najważniejszych elementów składowania cebuli jest wentylacja.

„Jeśli podczas zbiorów z pola pada deszcz, cebula nie jest wystarczająco sucha lub ma uszkodzenia mechaniczne, wówczas magazyn luzem wymaga wentylacji. W takim przypadku cebulę należy oczyścić, wykonując to poprawnie. Faktem jest, że istnieją pewne parametry dopływu powietrza i jego ciśnienia. Im mniejszy kaliber cebuli, tym wyższe powinno być ciśnienie. Optymalne ciśnienie, jakie powinny zapewnić wentylatory magazynu, to około 500 paskali, a szacowany dopływ powietrza to około 250 metrów sześciennych na tonę produktu na godzinę. Ale jeśli korzystasz z zewnętrznej wentylacji nawiewnej o temperaturze około 30 stopni Celsjusza, poziom zasilania można zmniejszyć ”- wyjaśnił niuanse przechowywania Paweł Bułgakow.

Jednocześnie specjalista dodał, że niezależnie od wybranego sposobu przechowywania - kontenerowego czy luzem - koszty rolnika za zapewnienie wentylacji pomieszczenia magazynowego będą takie same. „Sprzęt jest prawie identyczny. Konieczne jest również zrozumienie, że obszar używany do przechowywania tej samej objętości produktów podczas przechowywania w pojemnikach będzie znacznie większy niż w przypadku przechowywania luzem.

Ważny punkt: jeśli podczas układania cebuli do przechowywania popełniono już błąd, związany z nadmierną wilgocią lub obecnością uszkodzeń mechanicznych, to tylko suszenie pomoże to naprawić. Oznacza to, że musisz zwiększyć przepływ i temperaturę powietrza. O ile pozwala na to pogoda, można to zrobić dość łatwo - zamknąć zawór recyrkulacyjny w komorze przechowywania i podgrzać cebulę do temperatury 30 stopni Celsjusza. W takim przypadku produkty wyschną, a problem zostanie rozwiązany”- powiedział Paweł Bułgakow.

Metody zbioru cebuli i ich wpływ na późniejsze przechowywanie: co rolnik powinien wiedzieć

Specjalista zwrócił również uwagę na fakt, że bardzo często niektóre cebule już na etapie zbioru mają uszkodzenia spowodowane czarną pleśnią. W takim przypadku podczas przechowywania konieczne jest utrzymanie reżimu temperatury i wilgotności, a wtedy choroba nie rozprzestrzeni się na inne cebule.

Bardzo ważnym punktem przed przechowywaniem, według Pawła Bułgakowa, jest wybór metody zbioru cebuli - ręcznej lub zmechanizowanej.

„W tym roku cebula zbierana jest na Ukrainie po cenie 0,35 UAH/kg. Zatem przybliżony koszt zbioru 1 ha przy średniej wydajności 80 ton/ha wyniesie około 40 tysięcy hrywien. Koszt ten obejmuje zarówno wynagrodzenie pracowników, jak i koszty transportu.

Zbiór mechaniczny jest znacznie tańszy - około 9,5 tys. UAH/ha. Warto jednak zaznaczyć, że jakość cebuli zbieranej mechanicznie będzie gorsza - będzie miała pewną ilość zanieczyszczeń. Ponadto należy wziąć pod uwagę opcje czyszczenia z wyciekiem lub kopaniem. Czasami bardzo trudno jest zbierać w twardym czarnoziemie. Ale tutaj ważne jest, aby zrozumieć, że jeśli cebula jest już w stadium schnięcia i przedtem była nadmiernie zawilgocona, to w przyszłości zaszkodzi tylko produktom ”- podsumował zastępca dyrektora Терра-Юкрейн.

Z kolei dyrektor ds. Rozwoju Ukraińskiego Związku Producentów Owoców i Warzyw (UPOA) Katierina Zwierjewa zauważa, że ​​ukraiński przemysł owocowo-warzywny boryka się obecnie z niedoborem pojemności magazynowych.

„Z tego powodu straty plonów spowodowane brakiem odpowiednich warunków przechowywania sięgają 30 procent. W szczególności dotyczy to takiej kultury jak cebula. Trzeba zrozumieć, że inwestując w zdolności magazynowe, producent rolny inwestuje w przyszłość swojej działalności, gdyż pozwoli to efektywniej sprzedawać plony nie w szczycie sezonu zbiorów, sprzedając produkty bezpośrednio z pola, ale wtedy, gdy jest na nie największe zapotrzebowanie rynkowe”- powiedział dyrektor ds. rozwoju UPOA.

Słowa kluczowe: cebula, przechowywanie cebuli, warzywa
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE