Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Rośnie popularność hiszpańskiej cebuli

Bieżący sezony był ciężki, w swojej fazie produkcyjnej, dla upraw cebuli w Hiszpanii. Upały, jakie nękały południe Europy już od maja, a także powracające burze nie przysłużyły się plonom. Miały również wpływ na fakt, że zbierano w tym roku głównie mniejsze kalibry cebuli.

Może to być poważnym problemem w eksporcie, chyba że odbiorcy hiszpańskiej cebuli zaakceptują większy udział kalibrów średnich w dostawach. Trudności podażowe kompensują natomiast wyższe ceny – tak na rynku wewnętrznym jak i w eksporcie oraz wyższy popyt.

Dla hiszpańskiej cebuli głównym kierunkiem eksportowym pozostaje wciąż EU, ale coraz częściej trafia ona także na rynki zamorskie. Ze względów kulturowych jest to oczywiście Ameryka Południowa, w tym tamtejszy wielki konsument importowanej cebuli – Brazylia. Ze względów zaś geograficznych naturalnym kierunkiem ekspansji jest też rynek afrykańskie, gdzie jest dużo krajów, w których konsumpcja cebuli jest ogromna, a w związku z tym i wielkie są potrzeby importowe.

Oczywiście zarówno na kierunku amerykańskim jak i afrykańskim (zresztą tak jak i na unijnym) Hiszpanie napotykają swojego największego konkurenta – Holandię, która na tamtejszych rynkach ma mocną pozycję.

Holendrzy niewątpliwie górują nad Hiszpanami konkurencyjną ceną. Wynika to z nowocześniejszej technologii uprawy, logistyki i koncentracji na tym rynku, co przekłada się na niższe koszty.

Dla krajów afrykańskich zaś cena to czynnik często kluczowy, jako że są to kupcy o ograniczonych zasobach. Hiszpanie widzą jednak te holenderskie przewagi i widzą potrzebę koncentracji sektora, aby usprawnić logistykę i ciąć koszty.

Z drugiej jednak strony fakt, że proces produkcji cebuli w Hiszpanii jest mniej zmechanizowany plus to, iż tamtejsza cebula ma opinię bardziej delikatnej od holenderskiej, daje jej przewagę jakościową. Duże znaczenia ma też to, że Hiszpanie oferują swój towar w szerszym wachlarzu kalibrów niż Holendrzy i inni europejscy eksporterzy (do 120 mm). Hiszpańska cebula oceniana jest również wysoko za jej delikatny, słodkawy aromat i smak.

Cechy te sprawiają, że Hiszpanom udaje się zwiększać eksport pomimo tak dużej konkurencji na rynku. A ta płynie nie tylko z terenu Unii Europejskiej, w tym ze strony holenderskiego potentata. Hiszpanie narzekają również na rosnącą konkurencję ze strony krajów regionu południowośródziemnomorskiego, które wchodząc na rynek nie przejmują się choćby kwestiami kontroli fitosanitarnej.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE