Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

W. Brytania – producenci cebuli odetchnęli

2013-11-21 18:33

Chodzi przede wszystkim o warunki agrometeorologiczne podczas bieżącego sezonu. teraz na szczęście katastrofalnie zapowiadające się początki są już odległym wspomnieniem. Wtedy długa zima i opóźniona, za to bardzo zimna wiosna sprawiły, że brytyjscy producenci coraz mocniej mogli obawiać się najgorszego. Gdy nadchodził najdłuższy dzień w roku, a wraz z nim punkt, od którego zaczynają się już pogarszać warunki operowania światła słonecznego, wegetacja cebuli była opóźniona o co najmniej 3 – 4 tygodnie.

Na szczęście Matka Natura postanowiła odpracować to, co wcześniej zapóźniła. Przyszedł bardzo ciepły i suchy lipiec. Potem nadeszła jesień – da spodziewanie pogoda i ciepła oraz bez nadmiaru opadów. I choć producenci wciąż patrzyli w przyszłość z obawą, to wegetacja wyraźnie się poprawiła, a za nią i plonowanie okazało się lepsze niż wstępnie szacowano.

Jeszcze 3 tygodnie takiej pogody i zbiory cebuli będą zakończone. To pozwoli osiągnąć całkiem niezły wynik końcowy, zwłaszcza w porównaniu z tym, na co się zapowiadało w pierwszej fazie sezonu. Przyczyniła się do tego również stosowana w uprawach brytyjskich nowoczesna technologia. Owocują tu inwestycje z ostatnich 10 lat. Na przykład nowe techniki nawadniania, dzięki którym potencjalne zagrożenie jakim był gorący i suchy lipiec mogło przysłużyć się do dużej poprawy wydajności. Do tego dochodzą też nowe możliwości przy zbiorach i w przechowywaniu cebuli pozwalające sektorowi osiągać dobre wyniki i wysoką jakość zbioru nawet w mocno skróconym czasie.

Końcowe wyniki ocenia się na około 10 – 12 proc. niższe jeśli chodzi o poziom zbiorów. Mniejsze niż zazwyczaj są też rozmiary zbieranej cebuli, za to jej jakość jest całkiem dobra.

Zobacz więcej: Cebula

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE