Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Ceny warzyw do bezpośredniej konsumpcji i do przetwórstwa

2006-00-00 00:00

W sezonie 2005/2006 ceny warzyw były dość wysokie.Najwyższy poziom osiągnęła cebula (wzrost o 60%), dalej fasola szparagowa, pietruszka i marchew.

Tendencja wzrostowa ma utrzymać się także w kolejnym okresie zbiorczym. Podrożeją produkty przeznaczone na rynek warzyw świeżych jak i do przetwórstwa.

Ceny oferowane warszawskim producentom za warzywa i pieczarki (w zł/kg) według IERiGŻ-PIB ("Rynek Owoców i warzyw - stan i perspektywy")

Wyszczególnienie 2001/02 2002/03 2003/04 2004/05 2005/06
Na rynek produktów świeżych/1/          
Kapusta biała 0,80 0,50 0,24 0,34 0,60
Cebula 0,84 0,68 0,89 0,43 0,55
Marchew 0,50 0,50 0,50 0,55 0,66
Buraki 0,50 0,45 0,40 0,43 0,56
Pory 1,40 1,20 1,30 1,44 2,10
Pietruszka 1,30 1,25 1,25 1,63 2,25
Selery 1,35 1,20 1,15 1,28 1,80
Pieczarki 4,34 4,49 4,37 4,39 4,45
Do przetwórstwa2/          
Fasola szparagowa zielona 0,80 0,70 0,95 0,71 0,71
Ogórki do kwaszenia 0,42 0,35 0,45 0,80 0,70
Ogórki do konserwowania 0,95 0,65 0,70 1,45 0,90
Pomidory do tłoczenia 3/ 0,37 0,33 0,33  0,25 0,25
Pomidory do mrożenia 0,75 0,55 0,50 0,51 0,47
Cebula obierana 0,80 0,73 0,92 0,48 0,60
Marchew 0,33 0,25 0,18 0,20 0,44
Buraki ćwikłowe 0,31 0,23 0,18 0,24 0,28
Groszek zielony 0,70 0,83 0,75 0,65 0,72
Kapusta biała 0,40 0,30 0,25 0,29 0,52
Kalafiory różyczkowane 1,00 0,90 0,68 0,75 0,94
Brokuły różyczkowane 1,40 1,30 1,10 1,01 1,42
1/ notowania w spółdzielniach ogrodniczych;2/ notowania w zakładach przetwórczych;
3/ od 2004 r. cena bez dopłat z budżetu UE.



Źródło: fresh-market.pl, Notowania Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ – PIB

Zobacz więcej: Ceny warzyw

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem