Kłopoty z jakością marchwi
Marchew podczas zbioru była często w kiepskiej kondycji i teraz widać tego rezultaty. Zwłaszcza w rejonach, gdzie mniej było nawadnianych upraw. Dużo marchwi ma drobniejsze, podatne na uszkodzenia i choroby korzenie. Często producenci mają problemy z przechowywaniem i z przygotowaniem do sprzedaży. Są sygnały o tym, że marchew po szczotkowaniu szybko czernieje. Informacje o kłopotach z jakością i przechowywaniem marchwi dochodzą także z Ukrainy.
Wróży to sporo zamieszania na rynku marchwi. Przede wszystkim można się spodziewać dużych różnic cenowych między towarem dobrym jakościowo a tym w gorszym stanie. Już widać, że najlepszej jakości marchew szczotkowana drożeje, a ta myta, o słabszej jakości ma ceny bardziej stabilne i sporo niższe. Za marchew na eksport, po szczotkach płaci się już 0,70 – 0,80 zł/kg. Marchew myta dobrej jakości ma ceny 0,50 – 0,55 zł/kg a ta słabsza od 0,45 zł/kg w dół. Te różnice będą się pogłębiać. Z doświadczenia wiadomo, że popyt jest przede wszystkim na towar dobrej jakości. Ten w gorszej kondycji znacznie trudniej sprzedać i nieraz trzeba obniżać cenę. Z drugiej strony dalszy wzrost cen marchwi nadającej się na eksport spowoduje pogorszenie jej konkurencyjności w stosunku do marchwi z Holandii.
Zobacz więcej: Marchew?preview=1