Marchew? To katastrofa
Rynek marchwi jest w dołku od dawna. Źle działo się już w poprzednim sezonie i od początku sezonu bieżącego. Jednak wraz z upływem czasu jest coraz gorzej. A przecież wciąż jeszcze jesteśmy przed głównym zbiorem.
Tymczasem rozdźwięk między bieżącym popytem i podażą jest w hurcie tak duży, że producenci mają małe szanse na sprzedaż swojej marchwi po cenach, które choćby mogły pokryć koszty produkcji. Szacuje się bowiem, że wyprodukowanie kilograma marchwi kosztuje około 0,40 zł/kg.
Tymczasem obecne ceny w dużym hurcie to poziom 0,36 – 0,45 zł/kg dla producenta. I to za marchew szczotkowaną i workowaną. Koszty są w przypadku takiego towaru wyższe o około 0,20 zł/kg. Firmy handlujące warzywami w dużym hurcie oferują marchew po maksymalnie 0,55 zł/kg.
Taki poziom cen mamy zazwyczaj w szczycie sezonu, w okolicach października – listopada. I to w kiepskich latach, na przykład w roku 2011. Skoro mamy takie ceny w sierpniu, to co będzie w okresie szczytu podażowego? W dodatku bez szans na eksport do Rosji.
Zobacz więcej: Marchew