Coraz więcej krajowych warzyw
2013-05-29 08:21
Na rynku w Broniszach kalafiory oferowane są od 4 do 5 zł za sztukę, czyli o 30 proc. więcej niż w analogicznym okresie roku ubiegłego. Kapusta w hurcie kosztuje od 3,75 do 4,50 za główkę, czyli 1,5 razy więcej niż rok temu. Aż o 70 proc. droższe są ogórki krótkie szklarniowe, ale już pomidory polskiej produkcji są od 10 do 25 proc. tańsze.
Specjaliści podkreślają, że dalsze zmiany cen zależeć będą od pogody.
W sprzedaży na Broniszach pojawiły się też czereśnie sprowadzane z Węgier i Hiszpanii. Cena owoców z południa Europy w ofercie hurtowej sięga od 50 zł za dwukilogramowe opakowanie do 250 zł za 5 kilogramów. Coraz więcej jest brzoskwiń i moreli z Turcji i Hiszpanii.
Zobacz więcej: Ceny warzyw
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Więcej nowalijek i droższych warzyw
2013-03-06 08:55
W pierwszych dwóch miesiącach bieżącego roku ceny warzyw krajowych na rynkach hurtowych wykazywały nieznaczne zmiany w zależności od asortymentu - zauważył Bank Gospodarki Żywnościowej.
czytaj dalej
Kolejne nowalijki na rynku
2013-02-27 15:55
Wiosna coraz bliżej, a na polskim rynku pojawiają się kolejne nowalijki. Podaż tych warzyw jest na razie niska, a ceny wysokie, ale jak uczy doświadczenie wystarczy kilka tygodni i będzie dużo taniej.
czytaj dalej
Nie tanie nowalijki
2013-02-21 13:51
Na rynku krajowym pojawia się coraz więcej nowalijek - mimo ceny cieszą się zainteresowaniem kupców.
czytaj dalej



