Cukinia - warzywo idealne
Zmiany w sposobie odżywiania powodują, że coraz większą uwagę zwraca się na warzywa o dużych właściwościach biologicznych, smakowych i niskiej zawartości kalorii.
Ważnym kryterium przy doborze produktu jest także jego szerokie zastosowanie i łatwość przyrządzenia.
Warzywa cenne odżywczo powinny sprostać innym miernikom oceny, tj.: wysoka plenność, wczesność, wierność w powtarzaniu cech odmianowych, odporność na czynniki atmosferyczne, choroby i szkodniki.
Wszystkie te cechy łączy w sobie cukinia, niestety jeszcze mało uprawiana w Polsce i o niskim zastosowaniu w konsumpcji. W krajach, gdzie warzywo to znane jest od dawna (Włochy, Francja, USA) wykazano, że sprawdza się ono jako składnik wielu potraw.
Cukinia przewyższa inne warzywa dyniowate pod względem ilości białka i witaminy C.
Dzięki małej zawartości węglowodanów, tłuszczów i odczynowi alkalicznemu potrawy z niej przyrządzane polecane są w dietach niskokalorycznych, odkwaszających organizm, a także jako urozmaicenie posiłków.
Badania krajowe potwierdzają te dane i określają cukinię jako warzywo o dużej przydatności do bezpośredniego spożycia i do przetwórstwa. W porównaniu z blisko spokrewnionym ogórkiem charakteryzuje się wyższym plonowaniem, mniejszą wrażliwością na czynniki atmosferyczne i choroby oraz większą wartością odżywczą.
Jest lepsza od ogórków także pod względem udziału plonu handlowego w plonie ogólnym i wiernością plonowania.
Pierwsze prace hodowlane krajowych odmian cukini podjęto w połowie lat siedemdziesiątych. Otrzymano wówczas plenne, wczesne o zwartym pokroju odmiany ustalone.
Pojawienie się na krajowym rynku rodzimych odmian tego warzywa spowodowało obniżenie jego kosztów produkcji i przyczyniło się do wzrostu jego popularności.
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Cukinia ?preview=1