Właściwości i znaczenie uprawy dyni
2006-00-00 00:00
Dynia jest warzywem kierowanym głównie do przetwórstwa. Powstają z niej przeciery, odżywki (np. jako dodatek do zup dla dzieci).
Jest źródłem witamin A, z grupy B, C, PP, a także składników mineralnych, tj.: fosfor, żelazo, magnez, wapń i potas. Zawiera dodatkowo pektyny i kwasy organiczne.
Nasiona dyni ze względu na obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych i fitosteroli (hamujących odkładanie się cholesterolu) mają właściwości lecznicze.
Ponadto znajdują się w nich lekkostrawne białka, witamina E i mikroelementy (magnez, selen, miedź, cynk i mangan).
Uprawa dyni nie jest kosztowna. W Polsce produkuje się następujące odmiany:
Jest źródłem witamin A, z grupy B, C, PP, a także składników mineralnych, tj.: fosfor, żelazo, magnez, wapń i potas. Zawiera dodatkowo pektyny i kwasy organiczne.
Nasiona dyni ze względu na obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych i fitosteroli (hamujących odkładanie się cholesterolu) mają właściwości lecznicze.
Ponadto znajdują się w nich lekkostrawne białka, witamina E i mikroelementy (magnez, selen, miedź, cynk i mangan).
Uprawa dyni nie jest kosztowna. W Polsce produkuje się następujące odmiany:
- Ambar
- Amazonka
- Aura
- Bambino
- Melonowa Żółta
Źródło: fresh-market.pl, Farmer nr 19/2006
Zobacz więcej: Cukinia ?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem