Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Czarny czosnek z Hiszpanii

Pierwszą firmą sprzedającą czarny czosnek jest La Abuela Carmen z Kordoby w Andaluzji. Dotychczas ten rodzaj czosnku był specjalnością krajów azjatyckich, a główna produkcja miała miejsce w Japonii.

W Azji czarny czosnek uważany jest za wyjątkowo zdrowy oraz świetny w zastosowaniach kulinarnych i jest tam produktem bardzo popularnym. W Europie popyt na niego rósł od dłuższego czasu, ale do niedawna dostępny był tylko towar importowany z Azji.

Teraz ze swoją ofertą na rynek wchodzą Hiszpanie. Produkcja z Kordoby przeznaczona jest właśnie na rynki krajów Unii Europejskiej. Hiszpanie liczą na to, że opinia o zdrowotnych właściwościach czarnego czosnku będzie wspierać popyt na ich produkt. Czarny czosnek ma pozytywnie działać w leczeniu chorób stawów i chorób serca.

Czarny  czosnek powstaje w wyniku procesu naturalnej fermentacji. proces ten sprawia, że oprócz zmiany wyglądu wyeliminowany zostaje tak charakterystyczny dla „surowego” czosnku nieprzyjemny zapach. Fermentacja powoduje również rozkład zawartych w czosnku związków, które są ciężkostrawne. Poza tym zaś fermentacja wzmacnia wszystkie pozytywne własności prozdrowotne czosnku, przy okazji przekształcając smak na zbliżony do smaku lukrecji. Hiszpanie twierdzą, że po wielu latach badań i prób udało im się uzyskać odpowiednią teksturę i idealny poziom cukru.

Na razie produkcja czarnego czosnku w La Abuela nie jest wysoka. Fermentacja trwa długo, bo aż 35 dni, a koszty produkcji są wysokie. Nie mniej firma może liczyć na bardzo wysoki popyt na swój nowy produkt w krajach takich jak: Włochy, Francja, Wielka Brytania, Niemcy i Holandia.

Zobacz więcej: Czosnek

Słowa kluczowe: czosnek, czarny czosnek, warzywa
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE