Niskie ceny warzyw w Hiszpanii
Hiszpańscy producenci i handlowcy są zaniepokojeni sytuacją na rynku warzyw na progu nowego, zimowo – wiosennego sezonu uprawy warzyw. Niepokój jest wynikiem poziomu cen wielu warzyw na rynku hiszpańskim i szerzej, europejskim. Warzywa są nie tylko tańsze niż we wrześniu, ale są też tańsze (niektóre znacząco) niż w październiku zeszłego roku.
Warto zauważyć, że dane cenowe, o których tu mowa, to rzeczywiste dane zebrane przez agendy rządu prowincji Andaluzja u tamtejszych producentów oraz dane uwzględniające wartość i wolumen obrotów aukcyjnych.
Jedynym warzywem, które uniknęło takiego spadku cen jest papryka, zarówno Lamuyo, jak i California, a zwłaszcza ta ostatnia właśnie. Reszta warzyw z hiszpańskiej oferty zanotowała spadki cen. Największym „przegranym” jest fasola, której ceny spadły o 64 proc. Ale sztandarowe warzywa z hiszpańskiej oferty, takie jak pomidory również mocno ucierpiały. Ceny pomidorów gałązkowych spadły o 48,53 proc., a ceny pomidorów z odmian tzw. long shelf life spadły o 77 proc.
Zobacz więcej: Fasola