Polski eksport fasoli w latach 2005-2009
2010-09-09 00:00
Eksport fasoli ujęty jest w statystyce jedynie w postaci mrożonek lub konserw. Sprzedaż tych pierwszych ma większe znaczenie ekonomiczne. Można założyć, że większość stanowi fasola szparagowa. W latach 2005-2009 najmniej fasoli mrożonej wyeksportowano w 2006 r. (20,8 tys. t). W następnych latach eksport mrożonek zwiększał się, a w 2009 r. wyniósł 25,3 tys. t i był zaledwie o kilka ton niższy niż w 2008 r.
Najmniejsze wpływy z eksportu również osiągnięto w 2006 r. (10,1 mln euro), a największe w 2008 r. (12,7 mln euro). W 2009 r. wartość eksportu obniżyła się o 4 proc. do 12,2 mln euro. W tym samym okresie najmniej fasoli konserwowej sprzedano w 2009 r. (197 t). W stosunku do roku poprzedniego eksport konserwowej fasolki obniżył się o 64 proc. Najlepsze wyniki w sprzedaży tego produktu osiągnięto w 2007 r. zarówno pod względem ilości (1,1 tys. t) jak i wartości (1,5 mln euro) - tabela 1.
Najwięcej fasoli mrożonej odbierają od nas kraje WNP (w 2009 r. 67 proc. ogólnego eksportu), w tym Rosja (61 proc.). Spośród innych odbiorców liczą się jeszcze kraje UE-15 (24 proc.). Do najważniejszych importerów fasoli konserwowej również należą kraje WNP (35 proc.) na czele z Rosją (24 proc.). Na uwagę zasługuje fakt, że stosunkowo duży jest udział krajów rozwiniętych, jak USA (16 proc.) - tabela 2.
Tabela 1: Eksport fasoli w latach 2005-2009
Tabela 2: Główni odbiorcy fasoli mrożonej i konserwowej w 2009 r.
Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstawie danych Centrum Analitycznego Administracji Celnej (CAAC)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Najmniejsze wpływy z eksportu również osiągnięto w 2006 r. (10,1 mln euro), a największe w 2008 r. (12,7 mln euro). W 2009 r. wartość eksportu obniżyła się o 4 proc. do 12,2 mln euro. W tym samym okresie najmniej fasoli konserwowej sprzedano w 2009 r. (197 t). W stosunku do roku poprzedniego eksport konserwowej fasolki obniżył się o 64 proc. Najlepsze wyniki w sprzedaży tego produktu osiągnięto w 2007 r. zarówno pod względem ilości (1,1 tys. t) jak i wartości (1,5 mln euro) - tabela 1.
Najwięcej fasoli mrożonej odbierają od nas kraje WNP (w 2009 r. 67 proc. ogólnego eksportu), w tym Rosja (61 proc.). Spośród innych odbiorców liczą się jeszcze kraje UE-15 (24 proc.). Do najważniejszych importerów fasoli konserwowej również należą kraje WNP (35 proc.) na czele z Rosją (24 proc.). Na uwagę zasługuje fakt, że stosunkowo duży jest udział krajów rozwiniętych, jak USA (16 proc.) - tabela 2.
Tabela 1: Eksport fasoli w latach 2005-2009
Wyszczególnienie | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 |
Ilość w tonach | |||||
Fasola mrożona | 23126 | 20834 | 22134 | 25314 | 25285 |
Fasola konserwowa | 362 | 313 | 1101 | 551 | 197 |
Wartość w tys. euro | |||||
Fasola mrożona | 10619 | 10057 | 10817 | 12650 | 12150 |
Fasola konserwowa | 209 | 237 | 1461 | 882 | 227 |
Tabela 2: Główni odbiorcy fasoli mrożonej i konserwowej w 2009 r.
Fasola mrożona | Ilość w tonach |
Struktura w proc. |
Fasola konserwowa | Ilość w tonach |
Struktura w proc. |
OGÓŁEM | 25285 | 100 | OGÓŁEM | 197 | 100 |
WNP, w tym: |
16929 | 67 | WNP, w tym: |
68 | 35 |
Rosja | 15486 | 61 | Rosja | 47 | 24 |
Ukraina | 890 | 4 | UE-15, w tym: |
52 | 26 |
UE-15, w tym: |
5964 | 24 | Wielka. Brytania | 25 | 13 |
Niemcy | 3201 | 12 | UE-10, w tym: |
28 | 14 |
Holandia | 1790 | 7 | Łotwa | 12 | 6 |
UE-10, w tym: |
1734 | 7 | Pozostałe | 43 | 22 |
Czechy | 962 | 4 | USA | 32 | 16 |
Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstawie danych Centrum Analitycznego Administracji Celnej (CAAC)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Fasolka?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem