Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Hiszpania: rośnie produkcja mrożonek

2017-03-15 12:08

W minionym roku odnotowano 8 proc. wzrost produkcji, która przyniosła dochód lokalnym producentom na poziomie 690,0 mln euro. Tym samym w ujęciu czasowym, dziesięcioletnim to wzrost produkcji mrożonek warzywnych o 50 proc. - z 457,7 tys. ton w roku 2006 do ubiegłorocznych 686,5 tys. ton. Około 95 proc. krajowego przetwórstwa tych produktów skupione jest w 12 firmach i ich zakładach przetwórczych.

Wraz ze wzrostem krajowej podaży rośnie coroczne także eksport mrożonych warzyw. W sumie około 43 proc. lokalnej produkcji kierowane jest poza granice Hiszpanii. W roku 2016 wielkość eksportu oszacowano na niemal 392,0 tys. ton wobec 370,3 tys. ton wyeksportowanych rok wcześniej (6 proc. wzrost wysyłki). Największymi importerami hiszpańskich mrożonych warzyw są od lat kraje unijne - w tym szczególnie Francja, Wielka Brytania oraz Niemcy. Od paru lat na popularności zyskały również hiszpańskie mrożonki na rynkach Afryki i państw Środkowego Wschodu oraz Stanów Zjednoczonych.

Dominujące w produkcji mrożonych warzyw są brokuły – zwłaszcza są one popularne w eksporcie. W minionym roku wyprodukowano ich prawie 109,0 tys. ton, z czego 81 proc. skierowano za granicę. Na drugim miejscu w produkcji uplasował się mrożony groszek zielony – 106,9 tys. ton, a na trzecim miejscu mrożona słodka papryka z wynikiem 100,0 tys. ton. Ponadto około 30,0 – 40,0 tys. ton stanowi hiszpańska produkcja mrożonego szpinaku, cebuli, fasoli czy marchwi. Jednym z największych regionów produkujących mrożone warzywa jest prowincja Navarra skąd pochodzi około 28 proc. łącznej krajowej podaży - ponad 192,0 tys. ton przetworów.

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem