Kalafior
Brassica oleracea L. var. botrytis L.) rodzina Cruciferae.
Kalafior - pochodzi z Syrii. Uprawiano go już w XVI i XVII w. (Francja, Anglia). Jest rośliną roczną. Jego częścią jadalną jest róża. W porównaniu do kapusty głowiastej zawiera więcej białka i żelaza, a także witaminy C i witamin grupy B. W jego składzie mniej jest natomiast błonnika.
Odmiany kalafiorów różnią się między sobą wysokością roślin, barwą liści i wyglądem róży. Można je podzielić na odmiany wczesne, średnio wczesne, średnio późne i późne.
Do najpopularniejszych w Polsce należą:
-
Opaal
-
Fastman
-
Montano F1
-
Rober
-
Pionier
-
Goldman
-
Ravela F1
-
White Ball
Źródło: Z. Dobrakowska-Kopecka, R. W. Doruchowski, M. Gapiński, Warzywnictwo
Uprawa
Kalafiory są dość blisko spokrewnione z brokułami. Wymagają gleb żyznych i próchniczych, bogatych w składniki odżywcze. Nasiona wysiewamy pod osłonami wczesną wiosną. Można je nawieźć nawozem azotowym lub płynnym nawozem organicznym. Kalafiory w okresie wzrostu wymagają ciągłego zaopatrzenia w wodę.
Wśród odmian wczesnych warto zwrócić uwagę na odmianę "Pionier", która charakteryzuje się wytrzymałością na suszę i niskie temperatury. Tworzy róże wypukłe, zwięzłe, barwy białej, dobrze okryte liśćmi. Wysiewamy pod osłony od lutego do marca. Na miejsce stałe przenosimy w kwietniu. Zalecana rozstawa wynosi 50 x 50 cm. Zbiory będą możliwe od czerwca do lipca. Nieco później (do kwietnia) możemy wysiewać pod osłony odmianę "Rober", bardzo plenną i dobrą jakościowo. Na zagon przenosimy od kwietnia do sierpnia. Zalecana rozstawa wynosi 50 x 50 cm. W zależności od pory sadzenia, zbiory będą możliwe nawet do końca października.
Zobacz więcej: Kalafiory