Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Kalafior

0000-00-00 00:00

Brassica oleracea L. var. botrytis L.) rodzina Cruciferae.

Kalafior - pochodzi z Syrii. Uprawiano go już w XVI  i XVII w. (Francja, Anglia). Jest rośliną roczną. Jego częścią jadalną jest róża. W porównaniu do  kapusty głowiastej zawiera więcej białka i żelaza, a także witaminy C i witamin grupy B. W jego składzie mniej jest natomiast błonnika.

Odmiany kalafiorów różnią się między sobą wysokością roślin, barwą liści i wyglądem róży. Można je podzielić na odmiany wczesne, średnio wczesne, średnio późne i późne.

Do najpopularniejszych w Polsce należą:

  • Opaal
  • Fastman
  • Montano F1
  • Rober
  • Pionier
  • Goldman
  • Ravela F1
  • White Ball

Źródło: Z. Dobrakowska-Kopecka, R. W. Doruchowski, M. Gapiński, Warzywnictwo

Uprawa

Kalafiory są dość blisko spokrewnione z brokułami. Wymagają gleb żyznych i próchniczych, bogatych w składniki odżywcze. Nasiona wysiewamy pod osłonami wczesną wiosną. Można je nawieźć nawozem azotowym lub płynnym nawozem organicznym. Kalafiory w okresie wzrostu wymagają ciągłego zaopatrzenia w wodę.

Wśród odmian wczesnych warto zwrócić uwagę na odmianę "Pionier", która charakteryzuje się wytrzymałością na suszę i niskie temperatury. Tworzy róże wypukłe, zwięzłe, barwy białej, dobrze okryte liśćmi. Wysiewamy pod osłony od lutego do marca. Na miejsce stałe przenosimy w kwietniu. Zalecana rozstawa wynosi 50 x 50 cm. Zbiory będą możliwe od czerwca do lipca. Nieco później (do kwietnia) możemy wysiewać pod osłony odmianę "Rober", bardzo plenną i dobrą jakościowo. Na zagon przenosimy od kwietnia do sierpnia. Zalecana rozstawa wynosi 50 x 50 cm. W zależności od pory sadzenia, zbiory będą możliwe nawet do końca października.

Zobacz więcej: Kalafiory

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem