Kalisz – więcej się działo w handlu warzywami
Przede wszystkim widać było już skutki tego, że pojawiły się pierwsze warzywa z importu. Konsekwencją było zahamowanie i odwrócenie wzrostowych trendów cen warzy, których w wydaniu krajowym ostatnio szybko ubywało.
Chodzi tu przede wszystkim o kalafiory. Ich bardzo niska podaż zaowocowała dynamicznym wzrostem cen. W Kaliszu ceny krajowych kalafiorów znalazły się na poziomie 2,00 – 4,00 zł/szt. W ostatnich dniach dostępne już były kalafiory importowane po 2,50 zł/szt. i od razu ceny kalafiora polskiego zaszły na poziom 2,00 – 2,50 zł/szt.
Analogicznie było z ogórkami szklarniowymi. Niska podaż spowodowała szybki wzrost cen. Przed tygodniem ceny ogórków długich były na poziomie 4,50 zł/kg, a krótkich 4,00 zł/kg. Pojawienie się hiszpańskich ogórków długich oferowanych po 3,50 zł/kg sprawiło, że polskie ogórki długie potaniały do 3,00 – 3,50 zł/kg, a krótkie mają ceny od 3,50 do 4,00 zł/kg.
Inny mechanizm leży natomiast u źródeł spadku cen pomidorów szklarniowych. Na rynku dostępne są duże ilości słabego towaru, który zaniża cenę. Obecnie droższe pomidory dobrej jakości prawie w ogóle nie idą na giełdę. Ta, dominuje słabszy towar po 7,00 – 12,00 zł za karton 6 kg. Lepszego jest mało, a i tak ma ceny na poziomie 12,00 – 13,00 zł za karton, żeby móc konkurować z tym słabszym.
W ostatnich dniach, po okresie dużych spadków poprawiły się, na kaliskiej giełdzie nieco ceny kapusty białej i pekińskiej. Ta pierwsza z 0,50 na 0,60 – 0,80 zł/kg, ta druga z 0,60 zł/kg na 0,60 – 0,80 zł/kg. Pytanie tylko, czy wyższe ceny zdołają się utrzymać?
Zobacz więcej: Kalafiory