Kapusta pekińska
0000-00-00 00:00
(Brassica pekinensis, rodzina Cruciferae).
Pochodzi prawdopodobnie z Chin, gdzie była znana już od III wieku. Jest roślina roczną o słabym systemie korzeniowym. Liście tworzą wydłużona główkę, mniej ścisłą niż u kapusty głowiastej. Liście kapusty pekińskiej odznaczają się stosunkowo dużą zawartością białka (około 1,3%), soli mineralnych: wapnia, fosforu i żelaza oraz prowitaminy A i witaminy C.
Warzywo to posiada wysoką wartość biologiczną, osiąga wysokie plony (zwłaszcza mieszańce heterozyjne) i można uprawiać go jako poplon. Ponadto kapusta pekińska nadaje się do długotrwałego przechowywania. Ma znaczne wymagania glebowe i wodne.
Źródło: Z. Dobrakowska-Kopecka, R.W. Doruchowski, M. Gapiński „Warzywnictwo”
Pochodzi prawdopodobnie z Chin, gdzie była znana już od III wieku. Jest roślina roczną o słabym systemie korzeniowym. Liście tworzą wydłużona główkę, mniej ścisłą niż u kapusty głowiastej. Liście kapusty pekińskiej odznaczają się stosunkowo dużą zawartością białka (około 1,3%), soli mineralnych: wapnia, fosforu i żelaza oraz prowitaminy A i witaminy C.
Warzywo to posiada wysoką wartość biologiczną, osiąga wysokie plony (zwłaszcza mieszańce heterozyjne) i można uprawiać go jako poplon. Ponadto kapusta pekińska nadaje się do długotrwałego przechowywania. Ma znaczne wymagania glebowe i wodne.
Źródło: Z. Dobrakowska-Kopecka, R.W. Doruchowski, M. Gapiński „Warzywnictwo”
Zobacz więcej: Kapusta pekińska ?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem