Z naszych danych korzystają instytuty, ministerstwa, sieci handlowe dołacz i Ty!

Kup teraz abonament!

Na co należy zwrócić uwagę kupując kapustę pekińską

2010-11-08 20:57

Dla kapusty pekińskiej nie określono normy handlowej UE. Istnieje norma EKG/ONZ, ale nie jest obowiązkowa.
Kapustę pekińską przewozimy w temperaturze 1 – 2 stopnie C, jest wrażliwa na etylen, a sama go nie produkuje. Można ją przewozić z cebulą, kapustą, marchwią, burakami, selerem, pieczarkami, porami, sałatami. W praktyce, przewozi się kapustę pekińską z jabłkami, ale na krótkie trasy, towar musi być wychłodzony. Niestety można się spodziewać reklamacji kapusty, żółknie, a liście gniją.

Kapusta pekińska powinna być zapakowana w kartony, tak aby swobodnie mieściła się w opakowaniu. Kapusta wczesna w karton składany pakowana jest po 8 – 9 kg, a z głównego zbioru po 10 kg.

Norma EKG/ONZ określa, że w klasie I w jednym opakowaniu największa kapusta nie może być cięższa więcej niż 1,5 razy od najmniejszej kapusty, natomiast w klasie II największa kapusta nie może być cięższa więcej niż 2 razy od najmniejszej. 

Kupując kapustę pekińską należy zwrócić uwagę na :

  • sposób foliowania główki – oba końce kapusty powinny być odsłonięte,
  • przycięcie głąba – powinno być czyste, białe, liście nie uszkodzone,
  • wygląd w środku – główka po przecięciu powinna być wykształcona, bez pędu kwiatostanowego i bez suchych brązowych liści w miejscu stożka wzrostu (istotne w czasie suszy),
  • obecność mszyc i innych szkodników.
     
    EKG/ONZ – Europejska Komisja Gospodarcza ONZ, www.unece.org 

Zobacz więcej: Kapusta pekińska

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem