Spada popyt na kapustę włoską
Jak informowaliśmy wcześniej, tegoroczny sezon był całkiem udany dla producentów kapusty włoskiej. Jej ceny w tym roku rosły osiągając poziom 1,10 – 1,20 zł/kg w centrum kraju i do 1,60 zł/kg w Małopolsce.
Koniunktura napędzana była przez popyt z Czech i Słowacji. Kapusta włoska sprzedawała się relatywnie lepiej nie tylko w porównaniu do kapusty białej i czerwonej, ale okresami nawet w stosunku do „pekinki”. Co prawda ceny wzrosły na tyle, że eksport do naszych południowych sąsiadów nieco przystopował, ale wciąż nie było problemu ze znalezieniem kupca na tę kapustę. O tym, jak dużo trafiło jej na eksport świadczyły półki w hipermarketach, gdzie podaż kapusty włoskiej była niska, a ceny wysokie.
Obecnie okres dobrej koniunktury ma się już ku końcowi. Ceny jeszcze nie spadają, jednak popyt z zagranicy maleje. Z jednej strony powodem jest coraz słabsza jakość polskiej kapusty. Jednak głównie wynika to stąd, że w krajach południowej Europy jest już kapusta z nowego sezonu. Co prawda dużo droższa od polskiej, ale o znacznie lepszym wyglądzie.
Zobacz więcej: Kapusta