Węgry – rośnie podaż krajowych wczesnych warzyw
Pogoda we wczesnej fazie wiosny sprzyjała węgierskim producentom warzyw, więc, jak podała Narodowa Izba Rolnicza (NAK) w informacji dla Hirado.hu, cała oferta wczesnych węgierskich warzyw jest już dostępna na tamtejszym rynku. W informacji czytamy również, że produkty importowane są stopniowo zastępowane przez węgierskie, o których mówi się, że są lepsze pod względem świeżości.
Obecnie węgierscy rolnicy uprawiają około 2600 hektarów w szklarniach i pod folią. W ostatnich latach następowała ciągła poprawa w tym sektorze, wzmacniana przez modernizację technologii pozyskiwania energii termalnej i technologii szklarniowych. Największy obszar produkcyjny znajduje się w południowym regionie kraju, na wielkiej Nizinie Węgierskiej, która ma doskonałe warunki oświetleniowe i gdzie wytwarza się około 80 procent węgierskich warzyw szklarniowych.
Oprócz rzodkiewki, cebuli i sałaty, pełna gama wczesnych produktów obejmuje papryki, pomidory, ogórki, marchew i kapustę. Produkty te trafiły na półki nie tylko sklepów detalicznych, ale także hurtowni w Budapeszcie i Szeged. W związku z tym dostawa towarów importowanych pochodzących z regionu śródziemnomorskiego będzie w najbliższych tygodniach minimalna.
Według danych statystycznych, obecnie na Węgrzech produkuje się około 400 000 ton warzyw, z czego 90 procent jest sprzedawane na rynku krajowym. W związku z rozwojem produkcji warzywnej, w przyszłości powinny rosnąć węgierskie zdolności eksportowe w tym sektorze. Aby to osiągnąć konieczna jest jednak ściślejsza współpraca między producentami, którzy powinni dążyć do wspólnej sprzedaży.
Zobacz więcej: Kapusta
Węgry: morele, brzoskwinie i czereśnie droższe z powodu pogody
Węgry: kurczy się produkcja jabłek
czytaj dalej
Węgry: wysokie ceny wiśni
czytaj dalej
Węgry: truskawki droższe z powodu mrozu
czytaj dalej