Większy eksport warzyw z Rosji
Rosjanie chwalą się wzrostem eksportu swoich warzyw, tak w postaci świeżej, jak też przetworzonej. Dane przedstawione przez Federalną Służbę Celną (FTS) dotyczą okresu styczeń – czerwiec 2017 roku.
Według tych danych z Rosji za granicę trafiło w omawianym okresie 3,7 razy więcej pomidorów w porównaniu do analogicznego okresu roku 2016 (z 1,0 tys. ton eksport ten wzrósł do 3,7 tys. ton). Eksport ogórków wzrósł o 29,2 procent, a o 12,6 procent wzrósł eksport kapusty. Sprzedaż za granicę mrożonych warzyw wzrosła 3,5 razy, a konserw warzywnych 2 razy.
Prezes Krajowego Związku producentów owoców i warzyw, Siergiej Korolow jako przyczynę wzrostu eksportu pomidorów, ogórków i kapusty wskazał zwiększenie zdolności produkcyjnych tych warzyw w Rosji. Przyznał jednak równocześnie, że do Rosji wciąż importuje się rocznie około 1 mln ton warzyw i trzeba dużych wysiłków inwestycyjnych oraz wsparcia rządowego, aby ten import minimalizować. Siergiej Korolow wskazał również na wagę czynnika pogodowego, który był bardzo korzystny dla zbiorów 2016 roku. W bieżącym sezonie produkcyjnym chłodniejsza aura już tak sprzyjająca nie jest i zbiory mogą być niższe, co przełoży się na późniejsze zdolności eksportowe i potrzeby importowe Rosji.
Zobacz więcej: Kapusta
Ujawniono metodę reeksportu polskich jabłek do Rosji
czytaj dalej