Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Kwaszone soki warzywne

2012-04-02 08:40
Źródło: fresh-market.pl za biofood.pl/biokurier.pl (ik)

Kwaszenie należy do najstarszych sposobów konserwowania warzyw. Okazuje się, że ukwasić można prawie wszystkie warzywa, np. seler, pietruszkę, marchew, czarną rzodkiew. Oprócz kwaszonych soków jednoskładnikowych produkowane są także soki dwuskładnikowe - z buraków i selera oraz soki wielowarzywne. Otrzymuje się je poprzez bezpośrednie tłoczenie z zakwaszonych warzyw. W kolejnym etapie produkcji rozlewane są w szklane butelki i poddawane pasteryzacji. Ważnym składnikiem, który używany jest do zakwaszania, jest czosnek. Proces kwaszenia przyczynia się do stabilizacji witaminy C oraz prowitaminy A.

Soki tłoczone z kwaszonek zachowują wiele cennych składników odżywczych i witamin, które są zawarte w warzywach - witaminy B1, B2, C, PP, E, K oraz krzem, wapń, magnez, żelazo, mangan i sód. Kwasy warzywne mają działanie oczyszczające i odtruwające oraz wspomagają pracę układu trawiennego. Kwaszonym sokom warzywnym przypisywane są również właściwości przeciwnowotworowe.

 

Słowa kluczowe: warzywa, soki
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE