Kwaszone soki warzywne
Kwaszenie należy do najstarszych sposobów konserwowania warzyw. Okazuje się, że ukwasić można prawie wszystkie warzywa, np. seler, pietruszkę, marchew, czarną rzodkiew. Oprócz kwaszonych soków jednoskładnikowych produkowane są także soki dwuskładnikowe - z buraków i selera oraz soki wielowarzywne. Otrzymuje się je poprzez bezpośrednie tłoczenie z zakwaszonych warzyw. W kolejnym etapie produkcji rozlewane są w szklane butelki i poddawane pasteryzacji. Ważnym składnikiem, który używany jest do zakwaszania, jest czosnek. Proces kwaszenia przyczynia się do stabilizacji witaminy C oraz prowitaminy A.
Soki tłoczone z kwaszonek zachowują wiele cennych składników odżywczych i witamin, które są zawarte w warzywach - witaminy B1, B2, C, PP, E, K oraz krzem, wapń, magnez, żelazo, mangan i sód. Kwasy warzywne mają działanie oczyszczające i odtruwające oraz wspomagają pracę układu trawiennego. Kwaszonym sokom warzywnym przypisywane są również właściwości przeciwnowotworowe.
Zobacz więcej: Ceny warzyw