Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Nowalijki czy mrożonki?

2012-03-19 10:46
Źródło: fresh-market.pl (ik)

Wiosną szukamy urozmaicenia i odświeżenia menu po zimie, dlatego chętnie sięgamy po pierwsze pojawiąjące się warzywa. Dużym plusem nowalijek jest dostarczanie organizmowi błonnika pokarmowego oraz witamin i składników mineralnych niezbędnych do jego funkcjonowania. Niestety wiosenne warzywa mają sporo minusów - największym z nich jest udział chemii w produkcji. Jedząc je, ryzykujemy dostarczenie środków rolniczych do organizmu, co często powoduje alergie i problemy trawienne. Kumulują także zanieczyszczenia gleby, trzeba więc dokładnie je myć i skrobać. Najlepiej jest wykorzystać nowalijki jedynie jako dodatek smakowy do dania.

Warzywne mrożonki zdecydowanie wygrywają w tym pojedynku. Warzywa są zbierane w sezonie, dojrzałe, o najwyższej wartości odżywczej i najpełniejszym smaku. Są poddawane działaniu niskich temperatur od razu po zbiorze, w związku z tym straty związane z przechowywaniem i powolnym zamrażaniem są znikome. Podczas przechowywania mrożone warzywa nie tracą praktycznie nic ze swoich wartości. Nadają się świetnie do wzbogacenia jadłospisu zimą i można je wykorzystywać na wiele sposobów.

Słowa kluczowe: nowalijki, warzywa
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE