Ogórek
Ogórek (Cucumis sativus L.) rodzina Cucurbitaceae - pochodzi z Indii. Do Europy dotarł 500-300 lat p.n.e. W Polsce jego uprawy sięgają X w. Zalicza się do roślin rocznych. Jego częścią jadalną jest owoc – jagoda rzekoma. Pędy ogórka są płożące, zaopatrzone w wąsy. System korzeniowy – podobnie jak u wszystkich warzyw dyniowatych – jest płytki, ale silnie rozrośnięty. Warzywo to wymaga zastosowania odpowiedniej ilości wody i właściwej gleby. Brak opadów w okresie kwitnienia powoduje opadanie zawiązków i zniekształcenie owoców.
Ogórki nie mają wysokich wartości odżywczych, ale posiadają zasadowe sole mineralne, działające neutralizująco na kwasy żołądkowe. Poza tym odznaczają się wysokimi walorami smakowymi. Są spożywane w postaci świeżej, jak i kwaszonej lub konserwowej.
Odmiany uprawiane w Polsce to:
-
Major
-
Moro F1
-
Rufus F1
-
Tytus F1
-
Krak F1
-
Włodko F1
-
Wojan F1
-
Polan F1
-
Radko F1
-
Racibor F1
-
Semko F1
-
Śremski F1
-
Cezar F1
-
Hela F1
-
Victoria F1
-
Victoria F1
-
Julian F1
-
Borus F1
-
Monika
-
Olimp F1
-
Gracius F1
-
Ikar F1
-
Malta F1
-
Wisconsin
-
SMR-18
-
Delicius
Źródło: fresh-market.pl
Właściwe do uprawy ogórków miejsce powinno być zaciszne, gleba żyzna, próchnicza i przepuszczalna ale jednocześnie utrzymująca wilgoć. Jeżeli gleba jest bardzo kwaśna, konieczne jest wapnowanie. Nie powinna również zawierać zbyt wiele azotu. Ogórki to warzywa ciepłolubne, najwłaściwsza dla nich temperatura waha się w przedziale od 18 do 30°C, a dla większości z nich temp. poniżej 10°C jest już szkodliwa. Nasiona wysiewamy od razu na stałe miejsce lub do małych doniczek z ziemią kompostową. Siew nasion na głębokości około 2 cm, po 2 do 3 razem. Roślinom wysianym do doniczek musimy zapewnić temperaturę nie niższą niż 16°C aż do momentu wysadzenia. W okresie wzrostu ogórki należy zasilać co około dwa tygodnie nawozem zasobnym w potas lub płynnym nawozem organicznym. Ważne jest również odpowiednie podlewanie, szczególnie w okresie kwitnienia i wzrostu owoców. Do zbioru owoców można przystąpić około 12 tygodni po wysiewie. Ogórki możemy podzielić na 3 grupy. Pierwsza z nich to ogórki gruntowe, posiadające charakterystyczną chropowatą skórkę z włoskami, osiągające długość 10 do 15 cm. Współczesne, ulepszone odmiany lepiej tolerują niskie temperatury i są bardziej odporne na choroby, a ich owoce mogą osiągać większe rozmiary. Kolejna grupa to korniszony wytwarzające krępe owoce o długości nie przekraczającej 7 cm. Najlepiej nadają się na marynaty. Ostatnia grupa to ogórki szklarniowe. Ich owoce osiągają największe rozmiary (30 cm) i posiadają gładką skórkę.
Zobacz więcej: Ogórki zielone?preview=1