Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Rosja – powstają hydroponiczne uprawy warzyw

Według strony internetowej Ministerstwa Rolnictwa Federacji Rosyjskiej w rejonie Czernojarska w obwodzie astrachańskim są warzywa uprawiane warzywa szklarniowe według holenderskiej technologii hydroponicznej. Od listopada zeszłego roku zebrano tam 92 tony takich warzyw: 52 ton ogórków i 38 ton pomidorów. Tutaj hodowcy nie polegają na ilości, ale na jakości uprawy.

Władimir Łapin, z zawodu technik ogrodniczy, zdecydował się kilka lat temu spróbować swoich sił w produkcji warzyw. Impulsem do budowy całorocznych szklarni był fakt, że jego zdaniem, warzywa na półkach sklepów w Astrachaniu były pozbawione smaku. Po przestudiowaniu holenderskiej technologii hydroponicznej Vladimir Łapin postanowił uprawiać tylko wysokiej jakości towary.

Młoda farma " Лапин В.В." powstała w 2017 roku. W tym samym roku to gospodarstwo produkcyjne została uznane za zwycięzcę konkursu mającego na celu zapewnienia państwowej pomocy początkującym rolnikom w regionie. Otrzymana dotacja została skierowana na budowę wyjątkowego dla całego regionu kompleksu szklarni o powierzchni 3000 m². Koszt projektu wyniósł 14 milionów rubli.

Zdolność produkcyjna kompleksu szklarni przekracza 300 ton produktów roślinnych wykorzystujących holenderską technologię uprawach hydroponicznych. Jest to jedyny kompleks w regionie wykorzystujący tę technologię. Uniwersalna technologia uprawy roślin szklarniowych zapewnia swobodę w doborze produktów.

Gospodarstwo Łapinów przez cały rok uprawia ogórki i pomidory na podłożu z wełny mineralnej, która jest sterylna i gwarantuje brak szkodliwych bakterii. Podlewanie sadzonek, żywienie, zaopatrzenie i zachowanie ciepła - wszystko jest zautomatyzowane. Jak wyjaśniają eksperci, obecnie są to najnowsze technologie do uprawy warzyw w Holandii. Wszystkie produkty uprawiane są wyłącznie na rynek regionalny, aby zaspokoić wymagania Astrachania co do świeżych produktów roślinnych.

Hydroponika pozwala budować szklarnie na każdej glebie, co jest szczególnie ważne w suchym regionie astrachańskim. Nie trzeba szukać żyznej ziemi, która często jest zaniedbana i wymaga dużych nakładów przy wyborze tradycyjnej szklarni.

Łączna powierzchnia całorocznych szklarni z rodziny Łapinów wynosi 4400 m². Zakłady produkcyjne są w całości ogrzewane gazem.

Producent twierdzi, że w pierwszym roku uprawy ogórków i pomidorów wykorzystujących tę technologię, poniósł porażkę - wszystkie rośliny zmarniały. Ale kolejny rok dowiódł, że innowacyjna technologia była uzasadniona. Pożyczki się opłaciły, a produkty wytwarzane przy użyciu tej technologii są popularne w regionach Astrachania i Wołgogradu. Tatiana Łapina twierdzi, że produkty wyhodowane na ich innowacyjnych podłożach są przyjazne dla środowiska i nie zawierają nadmiernych substancji chemicznych. Specjalny roztwór wtryskiwany do waty jest podobny pod względem składu chemicznego do czarnej ziemi.

Plany producentów z rodziny Łapinów to hydroponiczne uprawy warzyw zielonych, grzybów i jagód. Należy zauważyć, że ta szklarnia w okręgu Czernojarskim nie jest pierwszym przedsiębiorstwem rolniczym, w którym rośliny uprawia się w opisanej technologii. Tę technologię stosuje się też od pewnego czasu w agroparku AGASU "Agropolis" w pobliżu wsi Kilinczi.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE