Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Rosja – rośnie produkcja warzyw szklarniowych

Według danych z 4 maja tego roku zbiory warzyw szklarniowych w Rosji wyniosły 200,7 tys. ton, podała służba prasowa Ministerstwa Rolnictwa Federacji Rosyjskiej. Jest to prawie 2 razy więcej niż w tym samym terminie w ubiegłym roku (w 2016 roku - 111,6 tys.).

Łącznie zebrano 164,6 tys. ogórków (w 2016 r. - 89,5 tys.), 32,5 tys. ton pomidorów. (w 2016 r. - 18,3 tys. ton), jak również 3 6 tys. ton innych warzyw.

Liderami w produkcji warzyw szklarniowych w Rosji są: Kraj Krasnodarski z produkcją 19,1 tys. ton, Republika Tatarstanu z produkcją 16,4 tys. ton, Kraj Stawropolski z produkcją 15,2 tys. ton), Obwód Lipiecki z produkcją 13, 8 tys. ton i Obwód Wołgogradzki z produkcją 12,3 tys. ton).

„Produkcja warzyw szklarniowych w Rosji wzrasta corocznie dzięki zastosowaniu nowych technologii intensywnej uprawy, wysokiej jakości materiału nasiennego, stosowaniu nowoczesnej ochrony roślin i efektywniejszych nawozów” - czytamy w raporcie.

Odnotowano również zwiększenie obszaru upraw szklarniowych i wzrost wydajności ze względu na modernizację szklarni upraw całorocznych. Ważne jest, aby pamiętać, że obecnie w ich budowie używane są głównie rodzime konstrukcje oraz urządzenia.

W sumie w tym roku Rosja planuje budowę i modernizację co najmniej 200 hektarów szklarni. Oczekuje się, że spowoduje to zwiększenie produkcji warzyw w tym sektorze o 120 tys. ton i osiągnięcie poziomu produkcji 930 tys. ton rocznie. Przypomnijmy, że w ubiegłym roku było to  813,6 tys. ton, co stanowi 14,6 procent powyżej poziomu z roku 2015.

Zobacz więcej: Ogórki zielone

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE