Brytyjczycy lubią paprykę
Z kolei papryka zielona w porównaniu z tymi trzema paprykami jest postrzegana jako mniej słodka. Najbardziej ceniona przez konsumentów pod względem smaku jest papryka czerwona, następnie żółta, pomarańczowa, a na końcu zielona. Opakowania zawierające mix papryk o różnej barwie są najbardziej popularne ponieważ są tańsze, oferują różnorodny produkt i są wygodne w użyciu.
Rynek brytyjski jest, po niemieckim, drugim co do wielości odbiorcą holenderskiej papryki, a warzywo to jest na dziesiątym miejscu pod względem popularności wśród brytyjskich konsumentów. Zakupy papryki w przeliczeniu na gospodarstwo domowe wynoszą 2,9 kg rocznie. Brytyjscy konsumenci kupują prawie tyle samo papryki co Holendrzy, jednak daleko im jeszcze do konsumentów niemieckich, którzy kupują 5 kg papryki/gospodarstwo/rok.
Papryka ma pozytywny wizerunek wśród brytyjskich konsumentów. Pięć najczęstszych skojarzeń jakie wymieniają odnośnie papryki to: sałatki, kolorowy, smaczny, zdrowy, smażony. Papryka jest popularna wśród młodych ludzi, a ci z przedziału wiekowego 18-34 lata kupują ją zdecydowanie częściej niż ludzie powyżej 55 roku życia.
Więcej niż 60 proc. konsumentów świadomie wybiera paprykę określonej barwy lub opakowania z mixem papryk. Czerwona jest najczęściej kupowana, ze względu na słodki smak, ale też jako ta, która nadaje potrawom kolor. W przypadku papryki żółtej i pomarańczowej wymieniane są podobne powody zakupów. Z kolei papryka zielona jest kupowana ze względu na to, że pasuje dobrze do wielu dań, np. curry, chińszczyzny, papryki faszerowanej i makaronów. Zielona papryka nie jest kojarzona przez konsumentów ze słodkim smakiem, ale z bardziej gorzkim oraz chrupkością.
Jeśli chodzi o inne czynniki jakimi kierują się konsumenci kupując paprykę to, po cenie, najważniejsza jest data przydatności do spożycia, zmieszczone informacje o wartości odżywczej, jakości i kraju pochodzenia. Niewielu konsumentów zwraca natomiast uwagę na sposoby produkcji, warunki zatrudnienia pracowników i zużycie energii w trakcie uprawy.
Zobacz więcej: Papryka?preview=1