Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Drożej za paprykę, ale…

2020-02-13 09:00

W końcówce stycznie pisaliśmy na łamach portalu fresh-market.pl (tutaj) o tym, że hiszpańska papryka uniknęła tak dramatycznych zwyżek cenowych, jakie były udziałem wielu innych warzyw sprowadzanych z Półwyspu Iberyjskiego. od tamtego czasu sporo się zmieniło. Przede wszystkim luty przyniósł lepszą pogodę w Hiszpanii i podaż wielu warzyw wzrosła, co przełożyło się na spadek ich cen (szczególnie bakłażanów i cukinii). Ale papryka znów poszła niejako pod prąd.

Co prawda ceny na aukcjach hurtowych w Hiszpanii spadły na początku lutego (dla papryki czerwonej typu California ze średniej 0,92 euro/kg do 0,82 euro/kg), ale szybko nie tylko odrobiły tę stratę, ale wzrosły powyżej poziomu z końcówki stycznia. W rezultacie obecna aukcyjna cena średnia czerwonej papryki 0,98 euro/kg. Widać to na wykresie poniżej.

w
źródło: www.agropizarra.com

W Polsce luty także przyniósł na początku niewielką korektę. Nasz redakcyjny monitoring cenowy odnotował spadek cen czerwonej papryki importowanej o 6,7 procent. Ceny przeszły z przedziału 7,00-8,00 zł/kg do 6,50-7,50 zł/kg. Ale ostatni tydzień przyniósł ich zwyżkę i obecnie ceny dla handlu hurtowego na większą skalę są w przedziale 7,00-9,00 zł/kg, czyli o 14 procent wyżej tydzień do tygodnia.

Jednak jeśli porównamy obecny poziom cen papryki z zeszłego sezonu, to widzimy, iż mimo opisanej zwyżki, ceny te pozostają niższe w relacji rok do roku. W okolicach 13 lutego 2019 roku cena średnia papryki czerwonej importowanej wynosiła bowiem 8,75 zł/kg, teraz jest to zaś 8,00 zł/kg.

Słowa kluczowe: papryka, ceny papryki, warzywa, ceny warzyw
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE