Hiszpania – wcześniejszy koniec sezonu
Do końca kampanii warzywnej w Almerii pozostało teoretycznie jeszcze dwa miesiące. Ale większość warzyw zakończy sezon znacznie wcześniej – w ciągu około 6 następnych tygodni. Sezon rozpoczął się z opóźnieniem, a potem pojawiły się duże problemy spowodowane pogodą, które doprowadziły do znacznych wahań w podaży warzyw i kłopotów z ich jakością.
Warunki pogodowe w tym sezonie były bezprecedensowe, jak dla Hiszpanii. Na początku sezonu było dużo deszczu, potem ponadprzeciętnie wysokie temperatury w styczniu i spadki temperatur w lutym. To złożyło się na generalnie niższe zbiory i fakt, że wiele warzyw sezon zakończy wcześniej niż zazwyczaj.
Jeśli chodzi o ceny, to bieżący sezon jest dość dobry zarówno dla hiszpańskiej papryki, jak i pomidorów. Ta pierwsza musi jednak ostro konkurować z relatywnie wysoką podażą papryki izraelskiej. Hiszpańskie pomidory natomiast muszą mierzyć się z tanim pomidorem marokańskim.
Zobacz więcej: Papryka
Hiszpańskie truskawki nieco w górę
czytaj dalej
Hiszpania: pogorszenie pogody utrudnia zbiory truskawek
czytaj dalej