Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Papryka – taniej, ale…

2015-02-05 10:00

Na początku zeszłego miesiąca ceny hiszpańskiej papryki na polskim rynku hurtowym kształtowały się na poziomie 6,50 – 7,50 zł/kg zarówno dla papryki czerwonej, jak również  żółtej i zielonej. Potem przyszedł okres zwyżkowy ze szczytem w okolicach połowy stycznia i poziomem cen 8,00 – 9,00 zł/kg.

Teraz papryka czerwona wróciła do cen sprzed miesiąca, czyli 6,50 – 7,50 zł/kg. Podobnie żółta. Natomiast droższa jest papryka zielona, za którą importerzy żądają 7,50 – 8,00 zł/kg. Jest taniej, ale na pewno nie jest tanio. Poza tym rzut oka na rynek hiszpański pokazuje, że kolejnych obniżek raczej nie ma co się spodziewać w najbliższych dniach. Bo zmiany cenowe na polskim rynku hurtowym to oczywiście pochodna sytuacji na rynku hiszpańskim.

A tam malała ostatnio podaż papryki zielonej, natomiast poprawiła się dostępność czerwonej i żółtej. Przynajmniej jeśli chodzi o Californię. Jak to wygląda cenowo? Ceny papryki California kształtują się na aukcjach w Almerii następująco: czerwona 0,92 – 1,04 euro/kg (tydzień temu 0,81 – 0,90 euro/kg), żółta 0,92 – 1,04 euro/kg (tydzień temu 1,11 – 1,13 euro/kg) i zielona 1,17 – 1,42 euro/kg (tydzień temu 0,69 – 0,82 euro/kg). Papryka Lamuyo ma zaś ceny: zielona 0,87 – 1,14 euro/kg (tydzień wcześniej 0,77 – 0,81 euro/kg), a czerwona 0,79 – 1,08 euro/kg (tydzień temu 0,69 – 0,83 euro/kg). Ceny z początku stycznia można zobaczyć na portalu fresh-market.pl tutaj.

Zobacz więcej: Papryka

Słowa kluczowe: papryka, ceny papryki, Hiszpania, warzywa
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE