Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Pietruszka korzeniowa

0000-00-00 00:00
(Petroselinum hortense, rodzina: Umbelliferae)
Jest roślina dwuletnią, która w stanie dzikim występuje w południowej Europie. Około 1518 r. sprowadzili ja do Polski włoscy ogrodnicy w formie naciowej, ale pod koniec XVI wieku była już znana pietruszka korzeniowa.

Korzeń spichrzowy, który jest częścią jadalną może być krótki (do 15 cm), półdługi (15-25 cm) i długi (powyżej 15 cm). Najlepsze do masowej uprawy są odmiany o korzeniach półdługich. Pietruszka wymaga gleb próchnicznych, żyznych, o dobrej kulturze. Jest bardziej wrażliwa od marchwi na niedobór wody. Liście jej są doskonałym źródłem witaminy C (około 194 mg%). W korzeniu pietruszki występuje olejek lotny, cukry i białko. Substancje o działaniu moczopędnym zawarte w korzeniu powodują, że wykorzystywana jest jako lek w chorobach nerek.

Źródło: Z. Dobrakowska-Kopecka, R.W. Doruchowski, M. Gapiński „Warzywnictwo”

Zobacz więcej: Pietruszka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem