Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Docenione pomidory

2013-05-13 08:03

Wszystkie artykuły spożywcze ubiegające się o znak promocyjny „Doceń polskie” przechodzą dwuetapowy proces oceny. Celem pierwszego z nich jest sprawdzenie czy produkt posiada tzw polski czynnik, a więc czy jest związany z naszym krajem np. poprzez składniki lub recepturę. Wyroby, które pozytywnie przeszły tę weryfikację zostają dopuszczone do drugiego etapu - audytu certyfikacyjnego. W tej części decydujący głos należy do Loży Ekspertów, której przewodniczącym jest Mirek Drewniak, doświadczony szef kuchni. W Loży zasiadają ponadto m.in.  przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz kucharze reprezentujący Fundację Klubu Szefów Kuchni. Wiedza i zawodowe doświadczenie członków Loży Ekspertów pozwalają im rzetelnie i kompleksowo ocenić wyroby biorące udział w programie.

Każdy z ekspertów samodzielnie ocenia artykuły spożywcze, a następnie przyznaje im punkty w skali 1-10. Noty wystawiane są w trzech kategoriach. Ocenie podlegają smak i wygląd wyrobu, a także stosunek jakości produktu do jego ceny. Artykuły spożywcze, które otrzymają od ekspertów wysokie noty zdobywają certyfikat „Doceń polskie”.

Pozytywny wynik dwuetapowego procesu oceny to ważna informacja zwrotna zarówno dla wytwórców, jak i konsumentów. Producenci zyskują dzięki temu dodatkowy atut na bardzo konkurencyjnym rynku, a konsumenci - pewność, że wyrób z godłem programu został rzetelnie sprawdzony przez fachowców. Certyfikat to także jednoznaczne potwierdzenie pochodzenia produktu i cenna wskazówka dla osób, które chcąc wspierać rodzimych producentów, kupują polską żywność. 

Zobacz więcej: Pomidory

Słowa kluczowe: biotoma, pomidory, doceń polskie
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE