Jakość pomidorów a warunki przechowywania
2008-02-06 00:00
Pomidory szklarniowe są warzywem ciepłolubnym. Optymalne warunki przechowywania zalecane przez specjalistów i National Institute of Fresh Produce in London to:
- dla pomidorów zapalonych – 12–15 st. C., wilgotność względna - 90 %
- dla pomidorów dojrzewających – 10–12 st. C., wilgotność w. – 90 %
- dla pomidorów dojrzałych – 8–10 st. C., wilgotność w. – 90 %.
Co z tych informacji wynika w praktyce. Niektóre firmy handlowe przewożą pomidory w niższej temperaturze niż zalecana, czasami nawet 5 st. C. Powoduje to zatrzymanie psucia się towaru. Niestety pomidor jest szklisty i wodnisty, nie wybarwia prawidłowo. Po podniesieniu temperatury w sklepie, taki pomidor bardzo szybko psuje się, jest miękki i nieapetyczny. Pomidor przewożony w prawidłowych warunkach ma trwałość do trzech tygodni.
Norma OECD, wprowadzona rozporządzeniem KE, określa 12 stopniową skalę dojrzałości pomidora. Skala ta powstała , aby ułatwić porozumiewanie się handlowców przy zamawianiu towaru. W optymalnych warunkach, to znaczy w temp. 12 st. C. barwa pomidora zmienia się pół stopnia na dobę. Pozwala to określić jaki ma być stopień dojrzałości pomidora w momencie załadunku, uwzględniając długość transportu, aby u klienta był taki jaki jest zamawiany.
Istotna jest produkcja i wrażliwość na etylen. Im pomidory bardziej dojrzałe, tym większa produkcja etylenu i niższa wrażliwość na etylen. Determinuje to również możliwości przewożenia pomidorów z innymi produktami. Jeśli w tym samym transporcie, mamy towar wytwarzający etylen, np. jabłka, pomidory będą dojrzewały szybciej. Etylen przyspiesza dojrzewanie. Wskazane jest wtedy zastosowanie transportu z przegrodą.
Krystyna Szymańska
Zobacz więcej: Pomidory?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem