Produkcja pomidorów w UE
Na obszarze UE liderem w produkcji pomidorów pozostają Włochy z wolumenem ponad 4,9 mln ton tych warzyw zebranych w roku 2013. Na drugim miejscu plasuje się Hiszpania. Tu zebrano w omawianym okresie niemal 3,7 mln ton. Trzecia w tym zestawieniu jest Portugalia z wolumenem produkcji ponad 1,7 mln ton, a poziom miliona ton przekroczyła jeszcze Grecja, gdzie w 2013 roku zbiory wyniosły 1,04 mln ton.
Holandia, ze zbiorami wielkości 855 tys. ton, zajęła w tym rankingu miejsce piąte, za Grecją. Za Holandią uplasowała się Polska, która w 2013 roku wyprodukowała 829 tys. ton pomidorów. Poniżej dane z całej Unii prezentujemy w postaci tabeli oraz wykresu.
| Kraj | Ilość [tony] |   | Kraj | Ilość [tony] | 
| Włochy | 4932463 |   | Słowacja | 48000 | 
| Hiszpania | 3683600 |   | Finlandia | 38335 | 
| Portugalia | 1742000 |   | Chorwacja | 33787 | 
| Grecja | 1039700 |   | Cypr | 16850 | 
| Holandia | 855000 |   | Szwecja | 15100 | 
| Polska | 829522 |   | Dania | 12500 | 
| Rumunia | 749128 |   | Litwa | 12300 | 
| Francja | 593249 |   | Malta | 12287 | 
| Belgia | 249800 |   | Czechy | 8300 | 
| Węgry | 138100 |   | Słowenia | 6892 | 
| Bułgaria | 119137 |   | Łotwa | 6603 | 
| Wielka Brytania | 93600 |   | Estonia | 5343 | 
| Niemcy | 69258 |   | Irlandia | 4700 | 
| Austria | 53327 |   | Luksemburg | 104 | 

Zobacz więcej: Pomidory




 
 
 
 
 
