Produkcja pomidorów w UE
Na obszarze UE liderem w produkcji pomidorów pozostają Włochy z wolumenem ponad 4,9 mln ton tych warzyw zebranych w roku 2013. Na drugim miejscu plasuje się Hiszpania. Tu zebrano w omawianym okresie niemal 3,7 mln ton. Trzecia w tym zestawieniu jest Portugalia z wolumenem produkcji ponad 1,7 mln ton, a poziom miliona ton przekroczyła jeszcze Grecja, gdzie w 2013 roku zbiory wyniosły 1,04 mln ton.
Holandia, ze zbiorami wielkości 855 tys. ton, zajęła w tym rankingu miejsce piąte, za Grecją. Za Holandią uplasowała się Polska, która w 2013 roku wyprodukowała 829 tys. ton pomidorów. Poniżej dane z całej Unii prezentujemy w postaci tabeli oraz wykresu.
Kraj |
Ilość [tony] |
|
Kraj |
Ilość [tony] |
Włochy |
4932463 |
|
Słowacja |
48000 |
Hiszpania |
3683600 |
|
Finlandia |
38335 |
Portugalia |
1742000 |
|
Chorwacja |
33787 |
Grecja |
1039700 |
|
Cypr |
16850 |
Holandia |
855000 |
|
Szwecja |
15100 |
Polska |
829522 |
|
Dania |
12500 |
Rumunia |
749128 |
|
Litwa |
12300 |
Francja |
593249 |
|
Malta |
12287 |
Belgia |
249800 |
|
Czechy |
8300 |
Węgry |
138100 |
|
Słowenia |
6892 |
Bułgaria |
119137 |
|
Łotwa |
6603 |
Wielka Brytania |
93600 |
|
Estonia |
5343 |
Niemcy |
69258 |
|
Irlandia |
4700 |
Austria |
53327 |
|
Luksemburg |
104 |
Zobacz więcej: Pomidory