Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Rozpoczął się skup w Pudliszkach

2013-08-14 10:07

Firma, która swoją nazwę zawdzięcza tej miejscowości i słynie z produkcji najpopularniejszych w Polsce ketchupu, koncentratu, przecieru czy sosów, przewiduje, że skup potrwa do pierwszych przymrozków w drugiej połowie października.

Choć pogoda w tym roku nie była łaskawa dla plantatorów z okolic Pudliszek - wiosna nadeszła późno, a duże opady spowodowały podtopienia pól - to lipcowe upały z nawiązką przysłużyły się procesowi dojrzewania owoców. Dzięki temu, jak co roku, pomidory gruntowe - uprawiane wyłącznie przez sprawdzonych dostawców - będą dostępne dla konsumentów w postaci wysokiej jakości przetworów marki Pudliszki.

- Jakość skupowanych warzyw jest dla nas niezwykle ważna, kontrolujemy nasze pomidory od momentu selekcji nasion, poprzez sadzenie, dojrzewanie, aż do samych zbiorów, kiedy weryfikujemy, przede wszystkim, zawartość ekstraktu w pomidorze - mówi Marzena Więckowska, rzecznik prasowy marki Pudliszki.

Cena za tonę skupu zależy od zawartości ekstraktu w pomidorze - im wyższa jego zawartość wg skali Brix'a, która określa procentową zawartość cukru w roztworze liczoną w procentach wagowych, tym wyższa cena.

Zakład w Pudliszkach obecnie współpracuje z dwustoma plantatorami.

Zobacz więcej: Pomidory

Słowa kluczowe: pudliszki, skup, pomidory
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE