Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Holandia – pory dobrze się sprzedają, ale…

Lato 2019 roku jest zdecydowanie lepsze niż to w ubiegłym roku, uważa producent porów Kees Jansen z firmy Gebroeders Jansen z Etten-Leur w Holandii. Ostatnie zapasy z chłodni zostały sprzedane w dniu Pięćdziesiątnicy (Zielone Świątki), po czym nadszedł czas na rozpoczęcie zbierania letniego pora. „Letnia sprzedaż porów zaskakuje mnie, jako że obecnie otrzymujemy świetne ceny na nasze warzywa”, mówi Kees. „W okresie letnim rentowność będzie rosła co tydzień. Ceny są korzystne, a produkcja jest zgodna ze standardami.”

Suche, ale nie ciepłe
„Ubiegły rok był również dobrym rokiem dla pora, ale musieliśmy uporać się z gorącym i suchym latem” - mówi Kees. „W tym roku jest to również suche lato, ale bez wysokich temperatur. Por może zatem ładnie rosnąć przy pomocy nawadniania. W sumie jednak zbiera się mniej kilogramów porów, ponieważ wielu producentów wstrzymało zbiór.”

Starzenie się rolników
„Oprócz kilku producentów, którzy nie mogą już wiązać końca z końcem, również z powodu złego sezonu w latach 2017-2018, jest wielu, którzy się po porostu starzeją. Wiele firm nie ma następcy gotowego do przejęcia i dlatego musi zaprzestać produkcji. Więcej producentów zakończy działalność w nadchodzących latach. Średni wiek wynosi około 55-60 lat i prawie nie dochodzi żaden młodszy plantator. W ciągu ostatnich kilku lat tylko jeden nowy producent pora dołączył do sektora. Brak kontynuatorów jest charakterystyczny dla całego sektora produkcji warzyw z otwartego gruntu. Myślę, że w produkcji porów problem ten odgrywa nieco większą rolę niż w przypadku innych upraw.

Wciąż dużo ręcznej pracy
Poza starzeniem się społeczeństwa istnieje wiele innych wyzwań w tym sektorze. „Kilka przykładów to zasady dotyczące środków ochrony roślin i znalezienia wystarczającej liczby pracowników. Praca trwa przez cały rok i czasami jest to trudne w okresach świątecznych. Ludzie mają wtedy wakacje, ale supermarkety oczekują, że możemy dostarczać towar przez cały rok. Automatyzacja powinna radzić sobie z tymi problemami. Jednak wiele zadań jest nadal wykonywanych ręcznie, takich jak czyszczenie pora i kontrola końcowa.”

Słowa kluczowe: pory, produkcja porów, warzywa, Holandia
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE