Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - FASOLA

0000-00-00 00:00

Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla fasoli po jej przygotowaniu i zapakowaniu. A. Wymagania minimalne We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, fasola powinna być: - Cała[1], - Zdrowa; nie dopuszcza się fasoli z objawami gnicia lub zepsucia, które czynią ją niezdatną do spożycia, - Czysta, praktycznie wolna od jakichkolwiek widocznych zanieczyszczeń obcych, - O świeżym wyglądzie, - Bez wyściółki pergaminowej, - Praktycznie wolna od szkodników, - Praktycznie wolna od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki, - Bez nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego, - Bez obcych zapachów i/lub smaków, Stopień rozwoju i jakość fasoli powinny być takie, aby mogła ona: - Wytrzymać transport i manipulacje, oraz - Dotrzeć do miejsca przeznaczenia zachowując zadowalającą jakość. B. Podział na klasy jakości Fasolę szparagową dzieli się na trzy niżej określone klasy jakości: a) Klasa Ekstra Fasola w tej klasie powinna być najwyższej jakości. Powinna mieć kształt, stopień rozwoju i barwę charakterystyczne dla odmiany i/lub typu handlowego. Fasola w tej klasie powinna być dobrej jakości. Powinna posiadać cechy charakterystyczne dla odmiany i/lub typu handlowego. Fasola powinna być: - Jędrna, krucha, - Bardzo delikatna, - Praktycznie prosta, - Bez włókien. Ziarna, jeśli są obecne powinny być małe i miękkie. Fasola o cienkich strąkach nie może mieć ziaren. Fasola powinna być wolna od wad z wyjątkiem bardzo niewielkich wad powierzchniowych, pod warunkiem, że nie wpływają one na ogólny wygląd fasoli, jej jakość, utrzymanie jakości i prezentację w opakowaniu. b) Klasa I Fasola szparagowa w tej klasie powinna być dobrej jakości. Powinna mieć kształt, stopień rozwoju i barwę charakterystyczne dla odmiany i/lub typu handlowego. Fasola powinna być: - Jędrne, - Młoda i delikatna, - Praktycznie bez włókien z wyjątkiem fasoli do krojenia. Ziarna jeśli obecne muszą być małe i miękkie. Dopuszczalne są następujące wady, pod warunkiem, że nie wpływają na ogólny wygląd fasoli, jej jakość, utrzymanie jakości i prezentację w opakowaniu: - Niewielkie wady kształtu, - Niewielkie wady barwy, - Niewielkie wady skórki. c) Klasa II Do tej klasy zalicza się fasolę, która nie odpowiada wymaganiom klasy I, ale spełnia wyżej określone wymagania minimalne. Powinna być: - Wystarczająco jędrna, - Wolna od rdzawych plamek w przypadku fasoli o cienkich strąkach. Ziarna jeśli obecne nie powinny być zbyt duże i powinny być wystarczająco miękkie. Dopuszczalne są następujące wady, pod warunkiem, ze fasola zachowa swoje cechy charakterystyczne co do jakości, utrzymania jakości i prezentacji: - Wady kształtu, - Wady barwy, - Wady skórki, - Włókna, - Niewielkie rdzawe plamki z wyjątkiem fasoli o cienkich strąkach. [1] Z powodu sposobu zbioru dopuszczalne są uszkodzenia przy szypułce zgodnie z określonymi tolerancjami; nie dotyczy to fasoli o cienkich strąkach

Zobacz więcej: Ceny warzyw

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem