Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Fresh-market.pl to najbardziej aktualne na rynku ceny owoców i warzyw

Wykup abonament

Zbiory warzyw na Ukrainie w 2017 roku

Opublikowane dane to wciąż informacje szacunkowe, ale można oczekiwać, iż będą one bardzo zbliżone do danych ostatecznych.

Jeśli chodzi o najważniejsze warzywa, to zbiory ziemniaków na Ukrainie w 2017 roku szacuje się na 22,2 mln ton, przy plonie 16,8 tony/ha. Zbiór warzyw kapustnych wyniósł 1,7 mln ton, w tym kapust głowiastych (białej i czerwonej) 1,6 mln ton przy średnim plonie 25,9 ton/ha. Zbiory cebuli wyniosły 974,8 tys. ton, a średni plon tego warzywa osiągnął poziom 17,8 ton/ha.

Zbiory marchwi były w 2017 roku na poziomie 837,7 tys. ton, a buraków ćwikłowych 835,6 tys. ton. Plony tych warzyw wyniosły odpowiednio 19,5 oraz 21,6 ton/ha.

Zbiory pomidorów wyniosły natomiast 2,3 mln ton, a ich plon 30,5 tony/ha. Zbiory ogórków i korniszonów były zaś na poziomie 894,0 tys. ton przy plonach 17,7 tony/ha średnio. Przy czym dane te dotyczą upraw zarówno na otwartym gruncie, jak i pod osłonami. Ukraiński urząd statystyczny podał, że zbiory wszystkich warzyw uprawianych pod osłonami szacuje się na 560,2 tys. ton.

Poniżej zamieszczamy tabelę z dokładnymi danymi. W tabeli, tak jak w oryginale na stronie Ukraińskiego urzędu statystycznego jednostka masy jest cetnar. W tym przypadku 1 tona równa się 10 cetnarom, czyli innymi słowy 1 cetnar to 0,1 tony.

 

  obszar zbioru
[tys. ha]
wielkość prod.
[tys.cetnarów]
urodzaj
[centnary
na hektar]
Jadalne korzenie z wysoką
zawartością skrobi i inuliny
1323,2 222087,7 167,8
w tym:      
ziemniaki 1323,2 222087,3 167,8
Warzywa 446,3 92728,5 207,8
Warzywa liściaste i łodygowe 70,4 17503,5 248,5
w tym:      
szparagi 0,2 13,1 46,2
kapusta 67,9 17292,0 254,1
kalafiory i brokuły 3,3 598,8 162,8
kapusta głowiasta 63,7 16494,3 259,3
brukselka 0,0 2,5 167,5
kapusta włoska 0,2 25,7 136,0
kapusta pekińska 0,3 149,6 312,5
szpinak 0,0 1,3 78,8
sałata masłowa 0,0 4,6 107,7
warzywa zielone 1,6 162,8 90,2
w tym:      
koper 0,5 70,6 111,6
natka pietruszki 0,3 39,1 72,4
seler naciowy 0,0 0,7 111,9
bazylia 0,0 2,3 57,4
rabarbar 0,0 2,4 67,8
szczaw 0,3 41,3 107,6
Warzywa "owocowe" 210,0 46181,1 219,9
w tym:      
papryka słodka 14,3 1616,4 112,6
papryka ostra 1,2 134,2 92,6
ogórki i korniszony 50,4 8940,1 177,4
bakłażany 5,6 748,1 130,4
pomidory 74,2 22624,9 304,9
dynie 58,6 11636,0 396,0
kukurydza słodka 3,9 472,9 115,5
patisony 0,0 7,5 148,9
Warzywa cebulowe 78,8 11891,4 150,6
w tym:      
czosnek 21,5 1858,3 85,7
cebula 54,7 9747,6 177,5
pory i inne cebulowe 2,6 285,5 122,3
Warzywa strączkowe zielone 3,8 208,3 49,7
w tym:      
groszek zielony 3,8 188,8 46,3
Warzywa korzeniowe 83,0 16941,7 204,3
w tym:      
marchew jadalna 42,7 8377,3 195,2
rzepa 0,0 4,3 187,5
buraki ćwikłowe 38,4 8356,4 216,0
selery 0,0 33,0 323,9
pietruszka 0,2 31,0 101,8
pasternak 0,0 2,7 446,7
rzodkiew 0,1 48,7 271,6
rzodkiewki 0,5 78,7 129,7
brukiew 0,0 1,8 199,7
chrzan 0,0 7,4 89,5
Dodatkowe kategorie:      
Warzywa uprawiane na otwartym gruncie 440,3 87126,8 197,9
Warzywa uyprawiane pod osłonami 6,0 5601,7 929,1
Grzyby х 182,0 х
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem