Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Spada eksport polskiej żywności

W ubiegłym roku eksport artykułów rolno-spożywczych zwiększył się o prawie 12 proc. do 15,1 mld euro. Jednak w tym roku na taką sytuację nikt nie liczy. Michał Koleśnikow z Banku BGŻ uważa, że w całym pierwszym półroczu tempo, w jakim zwiększał się eksport, mogło być wolniejsze niż w pierwszym kwartale. Bardziej widoczne były już efekty spowolnienia gospodarczego w UE i spadły ceny surowców rolnych na świecie. W jego opnii dynamika eksportu w 2012 r. może wynieść między 5 a 10 proc.

Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności zwraca uwagę, że przewagi krajowych eksporterów żywności, które od momentu wejścia Polski w struktury UE napędzały wzrost eksportu, teraz zaczynają maleć. Podkreśla on, że ceny polskich produktów spożywczych przestają być konkurencyjne. Dla polskich eksporterów kluczowe jest euro. Niekorzystna koniunkuta może oznaczać konsekwentne zmniejszanie zamówień z zagranicy. Rzeczpospolita dodaje, że z rozpoznawalnością polskich marek na świecie nadal nie jest dobrze. Ma to zmienić Program Promocji Branży Polskich Specjalności Żywnościowych.

Zobacz więcej: Ceny warzyw

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE