Rolnicze skarby z Małopolski
2008-01-04 00:00
Szalotka z miejscowości Raba Wyżna uprawiana jest na potrzeby własne w ogródku przydomowym. Rozmnażana jest wegetatywnie przez cebulki.
Liście wąskie, krótkie o półkolistym przekroju, barwy zielonej ze średnio intensywnym nalotem woskowym. Szalotka tworzy gniazda, w których z jednej cebuli wyrasta od 6 do 19 sztuk cebulek, średnio 13,2 szt. Masa całego gniazda od 160 g do 250 g. Pojedyncze cebule mają zabarwienie suchej łuski okrywającej cebule jasnobrunatne z odcieniem fioletowym, średnio przylegającej do cebul. Zabarwienie łusek mięsistych białe lub białe z lekko fioletowym odcieniem. Przeważający kształt romboidalno eliptyczny.
Cebule w gnieździe są różnej wielkości, twarde, o średniej wysokości 30,3 mm i średnicy 35,1 mm. Cebule osiągają dojrzałość zbiorczą w połowie lipca, a szczypior można zbierać już po około 30 dniach od wysadzenia cebul.
Charakteryzuje się średnią wrażliwością na choroby wirusowe oraz w niewielkim stopniu jest porażana przez śmietkę cebulankę.
Szalotka ceniona jest ze względu na bardzo dobry, delikatny, soczysty, aromatyczny szczypior i nieduże dobrze przechowujące się cebule. Szalotka podobnie jak cebula jest bardzo bogata w substancje odżywcze - witaminy C, B1, B2, karoteny, flawonoidy, sole mineralne niezbędne w żywieniu człowieka. Cebule szalotki są cenione w przetwórstwie.
Cebule szalotki są mrozoodporne, mogą zamarzać i rozmarzać bez pogarszania jakości.
Źródło: www.wrotamalopolski.pl
Liście wąskie, krótkie o półkolistym przekroju, barwy zielonej ze średnio intensywnym nalotem woskowym. Szalotka tworzy gniazda, w których z jednej cebuli wyrasta od 6 do 19 sztuk cebulek, średnio 13,2 szt. Masa całego gniazda od 160 g do 250 g. Pojedyncze cebule mają zabarwienie suchej łuski okrywającej cebule jasnobrunatne z odcieniem fioletowym, średnio przylegającej do cebul. Zabarwienie łusek mięsistych białe lub białe z lekko fioletowym odcieniem. Przeważający kształt romboidalno eliptyczny.
Cebule w gnieździe są różnej wielkości, twarde, o średniej wysokości 30,3 mm i średnicy 35,1 mm. Cebule osiągają dojrzałość zbiorczą w połowie lipca, a szczypior można zbierać już po około 30 dniach od wysadzenia cebul.
Charakteryzuje się średnią wrażliwością na choroby wirusowe oraz w niewielkim stopniu jest porażana przez śmietkę cebulankę.
Szalotka ceniona jest ze względu na bardzo dobry, delikatny, soczysty, aromatyczny szczypior i nieduże dobrze przechowujące się cebule. Szalotka podobnie jak cebula jest bardzo bogata w substancje odżywcze - witaminy C, B1, B2, karoteny, flawonoidy, sole mineralne niezbędne w żywieniu człowieka. Cebule szalotki są cenione w przetwórstwie.
Cebule szalotki są mrozoodporne, mogą zamarzać i rozmarzać bez pogarszania jakości.
Źródło: www.wrotamalopolski.pl
Zobacz więcej: Szalotka ?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem