Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Krótko o szparagach

2013-05-20 08:41

— Rynek zaczynaliśmy budować 20 lat temu. Wtedy powstał Polski Związek Producentów Szparaga (PZPS). Najpierw prawie cała produkcja była wywożona za granicę. Rolnicy ustawiali się przy drodze i sprzedawali je wyjeżdżającym z Polski Niemcom — mówi Marian Jakobsze, prezes PZPS.

Z wyliczeń prezesa PZPS wynika, że samo nasadzenie szparagów na obszarze hektara to koszt 50 tys. zł, a później należy uzbroić się w cierpliwość. — Pierwsze plony pojawiają się po trzech latach, a zbierać je można przez kolejne 10-15 lat. Jest to ciekawa opcja dla rolników posiadających najsłabsze, piaszczyste gleby, bo na takich uprawia się szparagi. Dlatego też zagłębiem szparagów jest województwo wielkopolskie, ale rosną też np. na Helu — opowiada Marian Jakobsze. Właśnie ze względu na duże koszty rozpoczęcia produkcji prezes PZPS nie spodziewa się wysypu kolejnych plantacji — pomimo rosnącego popytu.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE