Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Niemcy – rabarbar i szparagi z gruntu już dostępne

Wczesna wiosna to okres, w którym konsumenci z radością witają świeże i smaczne warzywa z nowego sezonu. Tradycyjne warzywa wiosenne: rabarbar i szparagi znajdują się, dla wielu konsumentów, na czele listy. Firma Landgard właśnie w okresie Wielkanocy zaczyna dostawy pierwszych partii tych klasycznych wiosennych produktów pochodzących z lokalnej uprawy na otwartym gruncie.

"Ci, którzy szczególnie niecierpliwie czekali na pierwszy świeżo zebrany rodzimy rabarbar i szparagi, mogli cieszyć się niewielkimi ilościami z naszych ogrzewanych upraw krytych już w lutym lub marcu. Teraz wreszcie zaczyna się sezon rabarbaru i szparagów z otwartego gruntu", powiedział Labinot Elshani, główny przedstawiciel działu owoców i warzyw w Landgard eG.

Rabarbar - kwaśny jest teraz bardziej trendy
Krótko przed Wielkanocą - około półtora tygodnia później niż w ubiegłym roku, gospodarstwa Landgard były w stanie zebrać pierwszy „odkryty” rabarbar. Uprawiano go bez dodatkowego ogrzewania, ale nadal z podwójną izolacją wykonaną z folii i włókniny. Zbierane ilości były nieco mniejsze niż w ostatnich latach. Główny region uprawy tych wiosennych warzyw znajduje się w regionie Kolonia-Bonn, gdzie czerwone paski o charakterystycznym kwaśnym smaku mają optymalne warunki wzrostu. Świeży rabarbar od hodowców Landgard staje się coraz bardziej popularny nie tylko wśród konsumentów, ale także w branży spożywczej. Nawet w postaci soku; istnieje wiele atrakcyjnych zastosowań dla warzyw niskokalorycznych i bogatych w witaminy. Od ciastek po desery, od lodów po orzeźwiające szprycery owocowe i modne rabarbarowe sznapsy.

Szparagi z gruntu w blokach startowych
Pierwsze szparagi, jeszcze pochodzące z upraw cieplarnianych, były zebrane przez Landgarda w Nadrenii pod koniec marca. Ze względu na mroźną pogodę, ilości były jeszcze niewielkie, nawet przy ogrzewanych uprawach. Ale to wszystko szybko się zmieni wraz z nadejściem pierwszych ciepłych wiosennych dni. "Jeśli prognozy pogody są poprawne, nasi hodowcy mogą zacząć zbierać pierwsze szparagi z otwartych pól w przyszłym tygodniu. Są to jeszcze warzywa uprawiane w tunelach lub miniaturowych tunelach, a początek zbioru szparagów uprawianych zupełnie na otwartym polu ma nadejść tydzień później , "Przewiduje Labinot Elshani. Landgard oferuje głównie niemieckie szparagi z Dolnego Renu, regionu Kolonii, Brandenburgii, Saksonii i Saksonii-Anhalt.

Wysokiej jakości produkty z regionu
Jako tradycyjni wiosenni posłańcy, rabarbar i szparagi są pierwszymi przykładami dwóch udanych produktów od regionalnych producentów - zgodnie z mottem: "Niemcy smakują dobrze". W zależności od sezonu, Landgard Producer Cooperative skupi się na zaletach produktów lokalnych producentów, takich jak szparagi, rabarbar, ale także jabłka, pomidory i wiele innych. Mimo wszystko istnieje wiele dobrych powodów, aby wybierać produkty regionalne podczas zakupów: od krótkich szlaków transportowych przez optymalne czasy zbiorów do promocji lokalnych firm.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE