Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Peru – wysoki poziom produkcji szparagów

Ogromna produkcja peruwiańskich szparagów utrzymuje rynek tych warzyw na niezmienionym poziomie. Ogólnie rzecz biorąc, warunki wzrostu dla tych warzyw były w Ameryce Płd. korzystne, a wraz z podażą z innych regionów, takich jak Meksyk i Kalifornia, przekłada się to na presję na obniżenie cen.

"Rynek jest w takim dołku, jak już od dawna się to nie zdarzyło" - powiedział Scott Laraway z Coosemans Atlanta. "Występuje bardzo duża podaż, która utrzymuje ceny na niskim poziomie. Nie był to typowy sezon, a rynek był bardzo nieprzewidywalny. Dwa razy w tym sezonie obserwowaliśmy wzrost cen z 20 USD do 40 USD w ciągu nocy".

Dodatkowo S. Laraway zauważył, że wzrost cen związany z Walentynkami jeszcze się nie zaczął. "Zwykle, tuż przed Walentynkami, widzimy skok cen" - powiedział. "Dzieje się tak dlatego, że rośnie ilość przesyłek takich jak kwiaty i inne takie towary z Ameryki Południowej, tworząc konkurencję dla przestrzeni kontenerowej, ale w tym roku jeszcze tego nie widzieliśmy".

Głównie zielone szparagi
Większość szparagów przywożonych do Stanów Zjednoczonych to szparagi odmiany zielonej. Białe szparagi są również importowane z Peru, podczas gdy fioletowa odmiana jest dostępna z Kalifornii podczas tamtejszego sezonu wegetacyjnego. Te ostatni stanowią jednak niewielki procent ogólnej sprzedaży, a także są droższe.

"90 procent naszych importowanych szparagów ma kolor zielony" - powiedział S. Laraway. "Chociaż mamy również małe ilości białego i fioletowego, fioletowe szparagi są uprawiane w Kalifornii i są dostępne w maju. To niszowy rynek ze względu na wysokie koszty, i te warzywa trafiają głównie do wysokiej klasy restauracji, jak również są sprzedawane świeże na rynkach rolniczych, a duży odsetek konsumentów będzie ich unikał, ponieważ są drogi i ludzie nie mają pojęcia, jak najlepiej je przygotować. "

Szparagi są popularnym produktem z Peru dla importerów, dzięki czemu dobrze utrzymują swoją świeżość. "Jesteśmy w stanie zaopatrywać się w Peru przez cały rok" - kontynuuje Laraway. "Dobrze się trzyma w czasie wysyłki i utrzymuje świeżość przez wiele tygodni po jej wybraniu."

Zobacz więcej: Szparagi

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem