Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Początek sezonu szparagowego

2012-05-15 10:43

Szparag to warzywo coraz częstsze na polskich stołach, Polacy gustują w szparagach bielonych, ale sięgają i po szparagi zielone.

Jak powiedział PAP prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga Marian Jakobsze, tak trudnego początku sezonu spowodowanego ostrymi mrozami producenci nie odnotowali od kilkunastu lat.

 
Według szacunków, powierzchnia upraw szparaga w Polsce wynosi ok. 1,5-2 tys. ha. Jest coraz więcej plantacji dużych, zanikają małe szparagarnie. Szparagi są uprawiane przede wszystkim w zachodniej Polsce, większość produkcji jest eksportowana - przeważnie do Niemiec. Sezon w Polsce trwa od przełomu kwietnia i maja do 24 czerwca. Wielkopolska słynie z produkcji szparaga, jeszcze przed I wojną światową był on stąd eksportowany głównie do Berlina.
 

 

Zobacz więcej: Szparagi

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE