Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Szparag

0000-00-00 00:00
(Asparagus officinalis, rodzina: Liliaceae)
Był uprawiany przez Egipcjan około 5 tysięcy lat temu. Dziko rosnące szparagi można spotkać w całej Europie, Azji i północnej Afryce. Podziemną część szparaga stanowi zgrubiała, rozgałęziona karpa, z której wyrastają korzenie spichrzowe.

Z górnej części karpy wyrastają młode pędy zwane wypustkami, które w początkowej fazie wzrostu stanowią jadalną część rośliny. Gdy rosną bez dostępu światła są białe, ale wystawione na działanie światła – zielenieją.

Młode pędy szparaga zawierają 25% kwasu askorbinowego, nieznaczną ilość karotenu, wapń, fosfor i żelazo. Ale szczególnie ceniony jest za wartości smakowe. Może być spożywany w stanie świeżym, jak i w postaci konserwy. Dobrze znosi zarówno wysokie, jak i niskie temperatury. Jest jednym z najwcześniejszych warzyw, dlatego należy go uprawiać na terenach nasłonecznionych., lekkich o pH 6,8-7,5 i niskim poziomie wód gruntowych.

Źródło: Z. Dobrakowska-Kopecka, R.W. Doruchowski, M. Gapiński „Warzywnictwo”

Zobacz więcej: Szparagi

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem