Unia Europejska dyktuje standardy uprawy warzyw w Polsce
Liczba uprawianych i spożywanych warzyw w Unii Europejskiej jest znacznie bogatsza niż w Polsce. Dużą rolę odgrywają tam sałaty, papryka słodka, dynie, karczochy, oberżyny, endywia, cykoria sałatowa, szparagi i skorzonera, a wśród owoców - arbuzy i melony.
Po wejściu Polski do Unii nasi konsumenci warzyw mogą bardzo skorzystać. Szeroki asortyment produktów i ich wysoka jakość, przyczyniają się do wzrostu importu. Nie bez znaczenia jest również zniesienie ochrony celnej. W efekcie, spożycie warzyw w naszym kraju wzrasta. Polacy coraz chętniej nabywają nowe gatunki.
Wstąpienie do Unii może jednak obniżyć krajowy popyt na kapustę białą oraz na pospolite warzywa korzeniowe, tj. np. buraki i marchew. Nasi warzywnicy muszą iść z duchem czasu i zacząć wprowadzać zmiany w strukturze uprawy, a także rozszerzyć gamę oferowanych gatunków.
Przypuszcza się, iż konsumpcja tych produktów będzie porównywalna do poziomu w Niemczech – zarówno pod względem ilości jak i struktury gatunkowej. Obywatele tego kraju jedzą 4,5 - 5,5 kg marchwi i buraków ćwikłowych (na osobę) w skali roku. Dla porównania, Polacy spożywają 9 kg marchwi i 6 kg buraków ćwikłowych na mieszkańca.
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Ceny warzyw?preview=1